Faci parte din generatia Z? Iata 4 caracteristici in care te poti regasi
4/42688
calendar_month 24 Feb 2024, 19:35

Tinerii din generatia Z sunt martori si iau parte, in acelasi timp, la o evolutie semnificativa a societatii. Spre deosebire de generatiile anterioare, ei sunt considerati pionierii erei digitale si sociale in plina expansiune.

Iata 4 caracteristici ale generatiei Z care o fac atat de speciala. Te regasesti in ele?

1. Te familiarizezi rapid cu tot ce inseamna noile tehnologii

Pentru majoritatea tinerilor din generatia Z, tehnologia a fost un aspect important inca din primii ani de viata. Acum, telefoanele inteligente, retelele sociale si internetul sunt parte integranta a vietii de zi cu zi, motiv pentru care accesul la informatii este unul extrem de facil.

Acest lucru, pentru tine si ceilalti tineri din generatia Z, este un mare avantaj, deoarece va ofera posibilitatea de a va dezvolta personal si profesional de la o varsta mai frageda decat generatiile anterioare. Pentru ca tehnologia este un aspect atat de comun in vietile voastre, reusiti cu usurinta sa va familiarizati rapid cu noile tehnologii care apar si, de ce nu, sa veniti chiar voi cu idei inovatoare de dezvoltare a tehnologiilor.

2. Preferi interactiuni face to face si chiar companiile care ofera posibilitatea de a lucra de la birou

O alta caracteristica a generatiei Z, in care probabil te regasesti, este preferinta pentru interactiunile face to face. Chiar daca tehnologia este atat de prezenta in vietile noastre, aceasta nu poate sa inlocuiasca pe deplin conexiunile pe care le puteti crea face to face, atat in viata personala, cat si in mediul de lucru.

Pe baza acestui subiect a avut loc chiar si un studiu initiat de Genesis Property, compania fondata de antreprenorul Liviu Tudor. Conform rezultatelor acestui studiu, peste 70% dintre tinerii din generatia Z sustin ca au nevoie sa lucreze de la birou cel putin 3 zile pe saptamana pentru a fi productivi si pentru a colabora eficient cu echipa. Tot conform acestui studiu, peste 62% dintre angajatii din generatia Z lucreaza deja full time de la birou.

Pe piata muncii, companiile au observat acest aspect si cele mai multe dintre ele au implementat deja un program de lucru hibrid, care permite angajatilor sa lucreze atat de acasa, cat si de la birou. In timp ce un astfel de program iti indeplineste nevoia de socializare si apartenenta, iti ofera, in acelasi timp, si un echilibru sanatos intre viata personala si cea profesionala.

3. Pui accent pe echilibrul dintre viata personala si cea profesionala

Daca generatiile anterioare erau preocupate mai mult de viata profesionala, deseori prioritizand-o, acest aspect a suferit modificari atunci cand vorbim despre generatia Z. Da, tinerii din generatia Z sunt preocupati si ei de dezvoltarea profesionala, insa nu uita sa puna in balanta si viata personala.

Pentru ei, si probabil si pentru tine, viata personala este importanta, motiv pentru care tindeti sa alegeti sa lucrati in companii care ofera un echilibru intre munca si timp liber, dar care ofera si oportunitati reale de dezvoltare in cariera. Cum va puteti da seama ca o companie va ofera toate aceste lucruri? Urmariti-i cultura organizationala si principiile dupa care functioneaza.

4. „Diversitatea” este una dintre valorile tale importante

In ceea ce priveste diversitatea, pentru generatia Z, aceasta inseamna mai mult decat apartenenta oamenilor la diferite grupuri etnice, culturale si sociale. Recunoasterea si aprecierea diferentelor individuale, cum ar fi cele legate de gen, orientare sexuala si religie, sunt de asemenea importante pentru tinerii acestei generatii.De aceea, ei cauta medii de lucru si comunitati in care fiecare individ sa se simta acceptat si valorizat pentru cine este si pentru contributia unica pe care o aduce locului de munca si societatii in general.

Asa cum ai putut observa pe parcursul acestui articol, tinerii din generatia Z se disting prin trasaturi care ii fac remarcabili in peisajul actual. Daca te regasesti si tu in cel putin cateva dintre caracteristicile din acest articol, atunci poti spune ca esti si tu un pionier de succes al erei digitale si sociale de astazi.

Sursa foto: shutterstock.com