studentie.ro  »  Stiri  »  Diverse  »  Factura electronica, obligatorie pentru tranzactiile intre firme de la 1 ianuarie 2024. Avantaje si dezavantaje.

Factura electronica, obligatorie pentru tranzactiile intre firme de la 1 ianuarie 2024. Avantaje si dezavantaje.

2/204465
calendar_month 04 Aug 2023, 11:29

Anuntul Ministerului de Finante privind introducerea obligativitatii facturii electronice pentru tranzactiile intre firme, de la 1 ianuarie 2024, a creat panica printre antreprenori. Intr-un sondaj recent, 40% dintre firmele chestionate s-au aratat nepregatite pentru implementarea facturii electronice. Reprezentantii mediului de afaceri au subliniat faptul ca acest proces necesita resurse suplimentare, emiterea si transmiterea facturii electronice presupune un timp mai mare decat in cazul celei clasice si pot aparea blocaje.

E-factura , raportare in timp real catre autoritatile fiscale

Romania va putea incepand cu data de 1 ianuarie 2024, sa instituie facturarea electronica obligatorie pentru toate tranzactiile efectuate intre persoanele impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei. Masura este aplicabila pana la 31 decembrie 2026. Ministerul Finantelor a anuntat ca in perioada urmatoare vor fi stabilite categoriile de operatori economici care au obligatia de a emite facturi electronice in relatia relatia business-to-business (B2B) si de a le transmite prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a apreciat ca aceasta masura “va insemna cresterea transparentei, monitorizarea precisa a tranzactiilor si raportarea in timp real catre autoritatile fiscale, fiind un instrument valoros in eforturile noastre de a proteja bugetul public si de a asigura o concurenta echitabila intre contribuabili”.

Sistemul RO e-Factura functioneaza dupa urmatorii pasi: se emite factura electronica, ulterior emitentul incarca factura in Sistem. Urmeaza etapa de verificare, si daca facture contine toate elementele si respecta structura prevazuta, atunci Ministerul Finantelor Publice aplica semnatura electronica si o transmite catre destinatar. Daca sunt erori, emitentul este notificat pentru corectarea lor.

Avantajele si dezavantajele facturii electronice

Factura electronica, ce functioneaza deja in Romania, din iulie 2022, pentru domeniul achizitiilor publice, adica in relatia B2G (business-to-government), si pentru vanzarile de produse riscante in relatia B2B (business-to-business), are atat avantaje, cat si dezavantaje, asa cum au fost identificate de companii si antreprenori.

Citeste continuarea articolului pe www.risco.ro