Lucruri la care sa fii atent atunci cand iti cumperi prima locuinta
4/42642
calendar_month 24 Nov 2023, 11:59

Daca te gandesti sa achizitionezi o locuinta, aceste sfaturi te pot ajuta sa incepi cautarea cu dreptul. In timp ce numarul de camere, existenta terasei sau dimensiunea balconului sunt importante, exista si alti factori la care trebuie sa te gandesti inainte de a te decide asupra unei proprietati.

Iata caror alte aspecte trebuie sa acorzi atentie atunci cand cumperi o locuinta.

1. Locatia

Se spune ca cele mai importante trei lucruri la care trebuie sa te gandesti atunci cand cumperi o locuinta sunt: locatia, locatia, locatia. Poti schimba aproape orice altceva, dar nu locatia casei tale. Asa ca, atunci cand prospectezi piata imobiliara, ia in considerare proximitatea fata de locul de munca, pozitionarea in raport cu punctele cardinale, usurinta accesului si traficul. De asemenea, identifica daca ai acces la parcuri, magazine, scoli si transport public.

Dincolo de locatie, analizeaza mai atent locul unde se afla casa, daca exista subsol sau o boxa de depozitare, cat de multe scari ai de urcat sau daca accesul la proprietate este facil in ceea ce priveste deschiderea usii din cladire.

Daca intentionezi sa achizitionezi o locuinta prin programul Prima Casa 2024 si sa locuiesti acolo pe termen lung, gandeste-te la modul in care nevoile tale de accesibilitate s-ar putea schimba cu timpul.

2. Cartierul

Asigura-te ca zona corespunde asteptarilor tale. Mergi in plimbare in zilele lucratoare si in weekend, ziua si seara. Observa daca locatarii isi pastreaza gradinile curate si ingrijite sau daca cartierul este suficient de sigur pentru ca oamenii sa iasa la alergat sau sa mearga cu bicicleta.

De asemenea, verifica daca exista facilitati pentru carucioare sau tarcuri pentru animale de companie.

3. Atractivitatea proprietatii

Casa ta ar trebui sa-ti reflecte preferintele in materie de design si stil de viata. Daca esti o persoana relaxata si nu te dai in vant dupa renovari si proiecte personale de design, atunci s-ar putea sa renunti la o curte spatioasa ce trebuie intretinuta in favoarea unui apartament modern.

Ia in considerare o proprietate mai simplu de intretinut si care se afla deja in stare buna. Daca este vorba despre o casa, verifica amenajarea peisagistica pentru a determina cat de multa intretinere a curtii va fi nevoie sa faci.

4. Spatiul disponibil

Evita sa te lasi impresionat de o proprietate foarte mare sau de o casa cu o caracteristica unica, cum ar fi o sauna, daca nu vei folosi spatiul respectiv. Fa-ti o idee despre dimensiunea potrivita a unei locuinte si incearca sa te incadrezi cat mai mult in acesti parametri.

Nu uita ca, in timp ce suprafata suplimentara iti poate oferi acces la sala personala de gimnastica pe care ti-ai dorit-o intotdeauna, va trebui sa platesti facturi de energie si impozite mai mari. Si va fi nevoie de mai multe elemente pentru a mobila casa si de mai mult efort pentru a o mentine curata.

5. Starea bucatariei

Daca bucataria este inima casei tale, nu te multumi cu una pe care nu o iubesti. Renovarile bucatariei pot fi costisitoare si consumatoare de timp. Sigur, multi oameni prefera sa mearga pe calea renovarii pentru a obtine exact ceea ce isi doresc. Dar daca locuinta se afla deja la limita superioara a bugetului tau, asta ar putea insemna ca va trebui sa astepti mult timp pentru bucataria ta de vis si sa traiesti cu ceva ce nu este pe placul tau.



Cu toate acestea, daca bucataria are nevoie doar de cateva imbunatatiri minore, cum ar fi electrocasnice noi sau inlocuirea ferestrei, pentru a se potrivi nevoilor tale, ar putea merita sa iei in considerare o reamenajare rapida.

6. Ferestrele si iluminatul

Verifica privelistea de la ferestre si cata lumina naturala intra. Uita-te in special la privelistile si la iluminarea de la ferestrele din spatiile de locuit in care vei petrece majoritatea orelor de zi. Nu vrei sa te uiti toata ziua la partea laterala a casei vecinului sau sa fii nevoit sa aprinzi o lumina artificiala deoarece camera nu este suficient de luminoasa.

In plus, observa unde sunt corpuri de iluminat incorporate si prize in camere. Poti adauga oricand lumina artificiala si prize mai tarziu, dar este bine sa le ai la dispozitie atunci cand te muti.

Asadar, ia in considerare in mod realist spatiul si amenajarea de care vei avea nevoie pentru stilul tau de viata actual si pentru durata pe care intentionezi sa locuiesti acolo. Uneori, cea mai simpla casa arata spectaculos datorita detaliilor, cum ar fi finisajele si feroneria. In plus, dotarile moderne, cum ar fi un termostat inteligent sau un sistem de securitate la domiciliu, inseamna puncte bonus. Daca aceste elemente sunt importante pentru tine, identifica-le in timp ce cauti o locuinta sau fii gata sa le adaugi dupa ce te muti.

Sursa foto: freepik.com