Se poate intampla ca motorul masinii tale sa dea, la un moment dat, semne de slabiciune. Motivele pot fi diverse, de la revizii tehnice neefectuate la timp la defectiuni mecanice nerezolvate. In orice caz, este timpul sa ii acorzi atentia necesara. Iata cinci sfaturi care pot imbunatati performanta motorului masinii tale.
1. Efectueaza revizia periodica
Intretinerea motorului este obligatorie atat pentru atingerea si pastrarea performantei tehnice stabilite de producator, cat si pentru o buna functionare de-a lungul timpului.
Verificarea starii motorului o poti face acustic, prin „ascultarea” motorului la ralanti, respectiv prin ridicarea capotei pentru a observa eventualele lipsuri de lichide, cum ar fi antigelul, sau semnele care indica posibile probleme, precum scurgerile vizibile de ulei. Sunt actiuni simple, ce necesita un minim spirit de observatie.
Asa cum deja bine stii, schimbul de ulei de motor este o procedura vitala pentru performanta si durata de viata a acestuia. Foloseste intotdeauna uleiul recomandat de producatorul auto, iar daca nu esti multumit de eficienta si durabilitatea lui, poti incerca si un alt brand de ulei de motor, poate chiar cu o vascozitate diferita. Discuta cu service-ul la care faci revizia masinii pentru mai multe recomandari in ceea ce priveste alegerea uleiului potrivit.
2. Schimba filtrul de aer
Filtrul de aer al motorului are un rol foarte important in performanta generala a masinii. Aflandu-se la inceputul traseului de admisie cu aer, el protejeaza ansamblul motor de impuritatile exterioare, precum praf, frunze, insecte si alte tipuri de mizerie.
Pe langa aceasta protectie, este o componenta consumabila care asigura intrarea in traseul de admisie a aerului curat din exterior, ce ajuta la functionarea optima a motorului. Daca filtrele standard nu sunt ceea ce cauti sau vrei sa incerci ceva diferit, testeaza un filtru de aer sport.
Mai toti producatorii de masini recomanda schimbarea filtrului de aer intre 10.000 si 30.000 km parcursi. Majoritatea soferilor responsabili il inlocuiesc odata cu schimbul de ulei.
3. Schimba sistemul de evacuare
Pasionatii de masini stiu ca sistemul de evacuare este un ansamblu de luat in considerare in dorinta atingerii unor performante superioare. Asadar, inlocuirea sistemul standard de evacuare cu unul mai performant este o practica intalnita si la noi.
Iti recomandam sa instalezi sisteme de evacuare omologate si legale, astfel te expui riscului de a primi amenzi sau de a nu trece Inspectia Tehnica Periodica (ITP).
4. Alimenteaza cu carburant de la o statie de incredere
Desi problemele cu calitatea carburantilor ar trebui sa fie de domeniul trecutului, este indicat sa alimentezi de fiecare data de la producatorul de carburant preferat.
Prin urmare, nu cauta preturi mai mici la tot felul de statii PECO de care nu ai auzit, deoarece te poti confrunta cu probleme nedorite in functionarea motorului. Daca masina ta este echipata cu filtru de combustibil, schimba-l la timp pentru ca el aduna impuritati ce pot dauna injectoarelor. Consulta cartea tehnica a masinii sa stii daca ai filtru de combustibil si, mai ales, la cati kilometri trebuie inlocuit.
5. Monteaza un chip de performanta
Mit sau realitate, pana nu incerci nu poti trage o concluzie clara. Chipurile de performanta (sau de tunning) intervin asupra performantei motorului prin cresterea cailor putere, imbunatatirea cuplului, optimizarea consumului sau reducerea vibratiilor motorului.
Sunt mai multi producatori de chipuri, iar decizia finala ar trebui sa o iei dupa ce un tehnician auto face o diagonoza computerizata si cunoaste asteptarile pe care le vrei dupa montarea unui chip de performanta. Instaleaza un asemenea dispozitiv in atelierele care au in portofoliu servicii de acest tip.
O performanta buna a motorului asigura si o experienta placuta la volanul masinii pe care o detii. Dupa cum tocmai ai aflat, exista cateva solutii pentru a te asigura ca ai o performanta tehnica corespunzatoare sau chiar superioara fata de standardele stabile de producatorul auto.
Sursa foto: Shutterstock