Statistici imbucuratoare vin de la nivel european. Cele mai recente date Eurostat arata ca a crescut rata de angajare a proaspat absolventilor, in ultimii ani. Tendinta de crestere a fost una consistenta, intrerupta doar de pandemia de COVID-19. Din pacate, Romania nu se numara printre tarile cu nivel de angajare ridicat in cazul absolventilor. Suntem la coada clasamentului alaturi de Italia si Grecia.
Dupa absolvire, in campul muncii. Un nou nivel de angajare in randul absolventilor in 2022
Datele Eurostat arata ca in 2022, 82% dintre proaspat absolventii din UE, cu varsta cuprinsa intre 20 si 34 de ani, erau angajati. Din 2014 pana in 2022, rata de ocupare a acestui grup a crescut cu 7 puncte procentuale, aratand o tendinta de crestere consistenta intrerupta doar de pandemia de COVID-19. Din statistici reiese ca rata ocuparii fortei de munca in 2022 a marcat un nou varf, depasind maximul anterior de 81% atins in 2018.
Cele mai ridicate rate de angajare ale proaspat absolventilor s-au inregistrat in Luxemburg si Tarile de Jos. In aceste tari, tinerii reusesc sa se incadreze rapid pe piata muncii. De altfel, sistemele de invatamant din aceste tari sunt recunoscute prin accentul pus pe practica, nu doar teorie si integrarea rapida a absolventilor in campul muncii.
In 2022, la nivel national, ratele de ocupare a absolventilor au fost de 93% in Luxemburg si Tarile de Jos, 92% in Germania si 91% in Malta.
La polul opus, cele mai scazute rate au fost raportate in Italia (65%), Grecia (66%) si Romania (70%). Tara noastra se afla la coada clasamentului in ceea ce priveste integrarea tinerilor pe piata muncii. Printre motivele care duc la aceasta situatie se numara: asteptarile mari ale tinerilor, in comparatie cu ofertele din piata; accentul pus pe teorie in anii de studiu, in detrimentul practicii si lipsa competentelor tinerilor in anumite domenii; neconcordante intre cererea din piata muncii si ofertele de studii ale universitatilor (care formeaza someri cu diploma pe banda rulanta); in cazul unora ambitia parintilor de a-i sustine financiar pe termen indelungat; nivelul de salarizare.
Citeste continuarea articolului pe www.risco.ro