Secretele tenisului de masa: cum sa joci ca un profesionist
4/42691
calendar_month 08 Mar 2024, 16:13

Relaxarea din timpul liber se poate transforma intr-o adevarata pasiune. Daca iti place sa joci tenis de masa, uite cateva secrete si sfaturi prin care poti ajunge sa lovesti mingea ca un profesionist.

Antreneaza-te frecvent

Orice sport se perfectioneaza in timp, prin antrenamente. Antrenamentul frecvent te va ajuta sa iti dezvolti tehnica si indemanarea, mai ales ca tenisul de masa este o activitatea sportiva care necesita aceste abilitati de joc.

Prin urmare, va trebui sa cauti oportunitati de a juca tenis de masa. La inceput, o poti face cu prietenii, iar pe masura ce consideri ca vrei sa treci la urmatorul nivel, te poti inscrie intr-un club de tenis de masa. Aici vei gasi tot timpul parteneri de joc.

Alegerea paletelor

Fie ca esti la inceputul practicarii acestui sport, fie ca ai mai multe partide la activ, va trebui sa ai palete de ping-pong. Un prim criteriu de alegere se refera la nivelul de experienta, iar al doilea, la bugetul pe care il ai la dispozitie.

Este bine de stiut faptul ca paletele sunt fabricate din mai multe straturi. Ele dicteaza viteza si controlul mingii de ping-pong. De asemenea, in functie de mediul in care joci, sunt palete de interior si palete de exterior.

Pe scurt, daca esti amator, alege o paleta cu cat mai putine straturi (subtire). Ea iti va oferi controlul de care ai nevoie. Pe masura ce evoluezi, poti cumpara o paleta cu mai multe straturi (groasa), care permite lovirea mingii cu putere. Asadar, exista un compromis intre control si viteza, compromis ce tine de nivelul tau de experienta.

Cum sa lovesti mingea

Modul in care tii paleta de ping-pong este determinant pentru lovituri. Priza shakehand este cea in care degetul aratator este situat pe capul paletei, fiind ideala pentru incepatori. Priza penhod este potrivita celor mai tehnici, degetul mare si aratatorul fiind pe partea din fata a manerului. Restul degetelor stau pe spatele paletei.

Acum ca stii despre cele doua tipuri principale de prize, uite secretele loviturilor:

- Alterneaza servele scurte cu servele lungi, la fel si viteza de servire. Astfel ii demonstrezi adversarului ca ai tehnici diferite.

- Loviturile pe colturile mesei sunt cele mai castigatoare, dar nu trebuie sa urmaresti mereu aceste puncte. Alterneaza loviturile pe colturi cu cele in zona corpului adversarului. Cu cat sunt mai aproape de marginea mesei de ping-pong, cu atat vor fi mingi dificile de returnat pentru adversar. Si invers. 

- Incearca sa returnezi mingea cat mai jos posibil, la limita fileului, deoarece retururile inalte sunt usoare si adversarul poate ataca mingea cu putere. Astfel, poate castiga punctul pus in joc. 

- Efectul pe care il dai mingii de ping-pong este decisiv. Foloseste aceasta strategie in momentele in care adversarul se asteapta cel mai putin, respectiv cand conduce mai bine jocul. De exemplu, un atac topspin inseamna sa lovesti mingea rapid de jos in sus, pentru un efect de „invartire”. Pe de alta parte, un atac backspin, lovind de sus in jos, ii va imprima acesteia un efect de „inapoi”. 

Importanta jocului de picioare

Daca credeai ca esenta tenisului de masa sta doar in maini, va trebui sa iti schimbi parerea.Fara rezistenta si forta in picioare, nu vei face fata partidelor, mai ales daca vorbim de reprize lungi si intense. Cu alte cuvinte, o tehnica buna de lovire a mingii nu este suficienta fara un joc bun de picioare. Prin aceasta combinatie, poti aspira la a deveni un jucator foarte bun de ping-pong. Desigur, poti face si performanta sportiva.

Ai nevoie de rabdare si concentrare

Fara rabdare si concentrare nu vei reusi mare lucru in acest sport. Cu alte cuvinte, vei pierde puncte si, in cele din urma, partida. Tenisul de masa este un sport in care trebuie sa te expui inteligent, respectiv sa nu ataci tot timpul, si, de asemenea, sa astepti si greselile adversarului tau.

Atat timp cat ai tehnici de lovire a mingii, ai o strategie de urmarire a adversarului si ai rabdare in ceea ce priveste evolutia jocului, sansele de reusita cresc considerabil.

Profita de secretele descoperite si pune-le in practica pe masa de joc!

Sursa foto: Shutterstock