Top 5 obiecte din casa care necesita curatare regulata (dar sunt adesea neglijate)
4/42732
calendar_month 07 Aug 2024, 17:49

Iti place senzatia aceea de curat si proaspat care se simte in casa ta de fiecare data cand faci o curatenie generala? E minunata si cu siguranta iti da o stare de bine si poate te ajuta sa fii si mai productiv. Dar te-ai gandit vreodata cate obiecte treci cu vederea in rutina ta de curatenie? Hai sa descoperim impreuna acele colturi uitate ale casei tale care merita mai multa atentie. Nu-ti face griji, nu e vorba de inca o lista lunga de sarcini - ci de cateva trucuri simple care vor face o mare diferenta in confortul si igiena caminului tau.

Telecomenzile

Momentele de relaxare in fata televizorului isi au si ele locul dupa o zi lunga si obositoare. Telcomanda este acel obiect care se plimba destul de mult dintr-o mana in alta, pe la toti mebrii familiei, este adesea ratacita prin diverse colturi uitate din casa, iar in familiile cu copii mici ajunge sa fie jucaria preferata pentru gurita lor curioasa. Asadar nu este nici un secret ca acest obiect din casa ta aduna o multime de bacterii si nu ar trebui ignorata atunci cand te ocupi de curatenie. Iata ce poti face:

- Scoate bateriile si sterge telecomanda cu o carpa umezita in solutie de apa si sapun sau, si mai bine, foloseste alcool izopropilic. E sigur si eficient impotriva germenilor.

- Pentru crapaturile dintre butoane, unde se ascund cele mai multe bacterii, foloseste un betisor cu vata inmuiat in dezinfectant. Acolo e locul preferat al microbilor!

- Fa asta saptamanal, sau chiar mai des daca ai copii mici care adora sa "guste" din telecomanda.

Intrerupatoarele de lumina

Te-ai gandit vreodata de cate ori pe zi apesi un intrerupator? Probabil ca nu, pentru ca e un gest atat de automat. Primul lucru pe care il faci cand intri in casa este sa aprinzi lumina, inainte de a te spala pe maini. Fiecare atingere lasa in urma microbi, uleiuri de pe piele, si chiar resturi minuscule de mancare. Socant, nu?

Iata de ce si cum sa le acorzi atentie acestor obiecte aparent banale:

- Cel putin o data pe saptamana, ia un servetel dezinfectant sau o carpa usor umezita in alcool si sterge fiecare intrerupator. Nu uita de colturile unde se aduna cel mai mult praf!

- Atentie mare: Nu stropit cu lichide! Stiu ca e tentant sa pulverizezi solutie de curatare direct pe intrerupator, dar asta poate fi periculos. Lichidul ar putea patrunde in sistemul electric si... ei bine, stii tu ce urmeaza.

- Pentru intrerupatoarele foarte murdare sau cele din bucatarie (gandeste-te la cate ori le atingi cu mainile ude sau murdare de faina), foloseste un betisor cu vata inmuiat in solutie de curatare. Asa vei ajunge in toate colturile fara riscuri.

Aceste mici obiecte par nesemnificative, dar curatarea lor regulata poate face o diferenta uriasa in sanatatea familiei tale. In capitolele urmatoare, vom explora mai multe zone adesea neglijate, asa ca citeste pana la final!

Filtrele aparatelor de aer conditionat

Cu siguranta iti place senzatia de aer proaspat si racoros pe care o da aparatul de aer conditionat, mai ales pe vreme caniculara. Ei bine, s-ar putea ca aerul acela sa nu fie chiar atat de proaspat pe cat crezi. Filtrele aparatului tau de aer conditionat sunt ca niste capcane pentru praf, polen si alergeni. Iata ce poti face ca sa le pastrezi curate:

- Prima data, verifica indicatiile din manualul de utilizare - de obicei, producatorii recomanda curatarea filtrelor lunar in sezonul de utilizare.



- Pasul 2 este curatatrea propriu-zisa: scoate cu grija filtrele si aspira-le pentru a indeparta praful si scamele, apoi spala-le cu apa calduta si sapun delicat, si clateste-le bine.

- Pe final, e foarte important sa le lasi sa se usuce complet inainte de a le pune la loc. Nimeni nu vrea mucegai in aerul pe care il respira, nu-i asa?

Cadita de dus

Cu un dus rece sau cald (depinde cum iti place) iti incepi si iti termini ziua. Pe suprafata caditei de dus se depun straturi de sapun, sampon si calcar, care sunt un mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor. De aceea este importanta curatarea acesteia dupa fiecare folosire.

- Clateste bine, indeparteaza excesul de apa cu o racleta de cauciuc si asigura o ventilatie corespunzatoare

- Saptamanal, pulverizeaza cadita cu o solutie de apa si otet (parti egale) si las-o sa actioneze 15 minute, apoi freaca usor cu un burete non-abraziv, acordand atentie speciala colturilor si zonei de scurgere.

- Daca nu vrei sa ai prea multe batai de cap, alege o cada dus compozit, care nu permite depuneri de calcar si se curata foarte usor.

Bonus: Poti pune cateva picaturi de ulei esential de eucalipt sau menta in solutia de curatare pentru baie. Nu doar ca va mirosi minunat, dar va ajuta si la prevenirea mucegaiului!

Masina de spalat vase

Crezi ca masina care iti curata vasele se curata singura? Acest ajutor de nadejde din bucatarie are nevoie si el de putina atentie. Iata ce poti face:

- Saptamanal, verifica bratele de pulverizare. Stii acele gaurele mici de unde iese apa? Uneori se infunda cu resturi alimentare. Poti folosi o scobitoare pentru a le desfunda.

- Lunar, pune o cana de otet alb pe raftul de sus si ruleaza un ciclu gol la temperatura inalta. Otetul va dizolva depunerile de calcar si va elimina mirosurile neplacute.

- Periodic, curata garnitura usii. Foloseste o carpa inmuiata in apa calda cu otet si freaca usor pentru a indeparta mucegaiul si resturile. Nu uita de colturi - acolo se ascund cele mai multe mizerii!

- Anual, scoate si curata filtrul. Da, masina ta are un filtru! De obicei, il gasesti in partea de jos. Clateste-l bine sub jet de apa si indeparteaza orice resturi prinse acolo.

Aceste obiecte din casa ta, desi adesea trecute cu vederea, joaca un rol crucial in mentinerea unui mediu curat si sanatos pentru tine si familia ta. Prin acordarea unei atentii regulate acestor zone, nu doar ca vei imbunatati igiena casei tale, dar vei prelungi si durata de viata a aparatelor si obiectelor tale. Integreaza aceste mici obiceiuri in rutina ta de curatenie si vei observa o diferenta semnificativa in atmosfera si igiena caminului tau.

Sursa imaginii: freepik.com