
Empatia este precum un muschi care poate fi antrenat prin exercitiu. Aceasta abilitate poate fi un adevarat game-changer atunci cand vine vorba bunastarea personala si relatiile cu persoanele din jur.
Iata cateva aspecte la care poti lucra pentru a deveni o persoana mai empatica.
1. Exploreaza perspective noi
Oamenii sunt mai predispusi sa simta empatie fata de persoanele care le sunt asemanatoare. S-ar putea sa te simti mai inclinat sa empatizezi si sa ajuti pe cineva care arata ca tine, se comporta ca tine, iti impartaseste obiectivele sau trece prin situatii similare. Din pacate, acest lucru poate duce la prejudecati atunci cand vine vorba de diferente precum rasa, religia sau cultura.
Expune-te la noi perspective si cauta puncte comune. Nu trebuie neaparat sa fii de acord cu fiecare perspectiva pe care o intalnesti. Cu toate acestea, daca iti faci timp sa asculti cu mintea deschisa, te poate ajuta sa vezi partile bune in oameni cu opinii diferite.
Pe masura ce intri in contact cu persoane din medii diferite, vei descoperi probabil ca multe dintre ideile pe care le-ai avut despre ele anterior au fost eronate. Este in regula sa recunosti ca ai gresit. Incadreaza acest lucru la experiente de invatare.
Atunci cand empatia vine la pachet si cu mici sau mari gesturi pentru ceilalti, sentimentul de bunastare se accentueaza. Actele de caritate, redirectionarea a 3,5% din impozit, voluntariatul sunt exemple de acte de empatie si sprijin pe care le poti pune in practica.
2. Exerseaza-ti abilitatile de ascultare
Nu te poti pune in locul altei persoane daca nu esti dispus sa asculti ce are de spus. De aceea, abilitatile de ascultare activa sunt o parte vitala a construirii empatiei. Va trebui sa mergi dincolo de a te preface ca asculti. Incearca sa asculti suficient de intens incat sa intelegi situatia, punctele de vedere si emotiile persoanei respective.
Pune telefonul deoparte si opreste-te din orice altceva faci, astfel incat sa poti acorda celeilalte persoane intreaga ta atentie. Acest lucru este deosebit de important atunci cand sunt in discutie subiecte sensibile sau complexe ori dezacorduri.
3. Invata sa citesti limbajul corpului
A asculta nu inseamna doar a primi mesaje verbale. Oamenii transmit, de asemenea, informatii despre starea lor emotionala prin indicii corporale nonverbale. Abilitatea de a citi limbajul trupului este utila in tot felul de situatii sociale.
Poate ca ai un prieten care spune frecvent ca ii merge bine, dar iti poti da seama dupa expresia lui morocanoasa ca ceva nu este in regula. De asemenea, poti evalua interesul unui partener fata de tine pe baza nivelului de contact vizual.
4. Accepta-ti vulnerabilitatile
A fi empatic necesita sa-ti accepti latura vulnerabila. Atunci cand te ascunzi in spatele unui aer de indiferenta, celorlalti le vine greu sa aiba incredere in tine sau sa te inteleaga. De asemenea, iti pui singur piedici in a simti si a intelege intreaga gama de emotii pe care le pot simti ceilalti.
Acest lucru necesita sa reflectezi asupra propriei stari emotionale si sa fii pregatit sa accepti si sa comunici emotii intense, inclusiv rusine, gelozie si durere. Cu cat vorbesti mai mult despre emotii, cu atat vei deveni mai confortabil in prezenta lor. Vei observa, de asemenea, ca si oamenii vor fi mai dispusi sa se deschida fata de tine.
Daca te concentrezi prea mult pe modul in care te percep ceilalti, s-ar putea sa eziti sa fii comunicativ. Poate simti ca trebuie sa afisezi o masca pentru a parea puternic si nepasator. Incearca sa renunti la aceasta idee si incepe sa iti imbratisezi imperfectiunile. A fi sincer te va apropia mai mult de oamenii care conteaza.
5. Imbunatateste-ti inteligenta emotionala
Inteligenta emotionala este capacitatea de a identifica emotiile si de a le folosi in moduri care iti imbunatatesc viata. De exemplu, o persoana cu inteligenta emotionala ridicata stie cum sa isi gestioneze stresul si cum sa detensioneze disputele aprinse.
De asemenea, inteligenta emotionala imbunatateste capacitatea de a empatiza cu ceilalti, deoarece implica recunoasterea si intelegerea emotiilor lor.
Imbunatatirea abilitatilor sociale te poate ajuta sa interactionezi mai eficient cu ceilalti in ce privește rezolvarea conflictelor, munca in echipa si cooperarea. Poti exersa aceste abilitati in diverse contexte sociale, de la reuniuni de familie la intalniri profesionale.
Asadar, dezvoltarea empatiei este o modalitate de a-ti spori fericirea si armonia in relatia cu ceilalti. In plus, poate avea un efect de propagare. Pe masura ce iti faci timp sa-i asculti cu adevarat pe ceilalti, este posibil sa le castigi increderea absoluta.
Sursa foto: shutterstock.com




