Admitere facultate: Ingineria instalatiilor, pe locul doi in topul specializarilor preferate de angajatori

calendar_month 10 Iul 2015, 00:00
Numele meu este Sorin Burchiu, sunt inginer, profesor universitar si actualmente Decan al Facultatii.
Doresc sa iti transmit cateva informatii despre Facultatea de Inginerie a Instalatiilor si despre o experienta de viata ca inginer.
Am facut scoala in Romania (Facultatea de Instalatii), am facut doi ani de santier, trei ani de institut de proiectare, am intrat in invatamant in 1991, ca asistent universitar, dupa care am facut un master si apoi un doctorat in Franta (intre 1994 si 1998). In paralel cu cariera universitara, am practicat proiectarea de instalatii si montajul de instalatii. As putea spune ca am trecut prin multe.
Din aceasta pozitie doresc sa va vorbesc: din pozitia de inginer ‘implinit’ profesional si din pozitia unui parinte (am un baiat de 21 de ani). Si doresc sa va spun ca, daca doriti o profesie sigura (in ceea ce priveste ‘locul de munca’) si interesanta (in ceea ce priveste satisfactiile profesionale), puteti alege cu incredere ingineria instalatiilor.
Din perspectiva mea, un inginer de instalatii bun este un specialist foarte cautat, atat in tara cat si in strainatate (cautati numai pe site-urile din UE si SUA anunturi de cereri de angajare pentru ‘building services engineer’ - inginer instalatii pentru constructii). Aceasta atractivitate provine din faptul ca inginerul de instalatii intervine atat in conceptia si in realizarea unei cladiri, cat si in utilizarea si intretinerea acesteia: si cladiri sunt foarte multe…
In plus, miscarea catre sustenabilitate a actiunilor umane (economie energetica, reducerea poluarii, marirea confortului, etc.) pune in prim plan competentele inginerului de instalatii pentru cladiri. Intr-adevar, inginerul de instalatii este responsabil de buna functionare a incalzirii, a climatizarii, a ventilarii, a iluminatului artificial, a instalatiilor de alimentare cu electricitate, a instalatiilor de alimentare cu apa race si apa calda, a celor de canalizare, a instalatiilor de protectie la incendiu, a instalatiilor de automatizare, a centralelor termice si a celor de frig etc.
Practic, sistemele de instalatii confera cladirii functionalitatea acesteia: spunem ca aceste sisteme ‘dau viata si valoare cladirilor’. Pe langa aspectele privind performantele legate de confort, sistemele de instalatii trebuie sa asigure si o functionare cu consumuri energetice cat mai mici, iar impactul asupra mediului (poluare, etc.), cat mai scazut. Deci…, foarte multe de facut, de controlat, de reglat… Din ce in ce mai mult, munca inginerului de instalatii se leaga de computer: proiectare asistata de calculator, controlul automat al functionarii sistemelor de instalatii, analiza energetica realizata pe calculator. Performant, modern si peren.
Ingineria este, in general, un domeniu cheie al dezvoltarii societatii: nu poate fi imaginata societatea tehnologica de astazi fara aportul masiv al ingineriei. Iar domeniul ‘constructorilor’ este, prin definitie, un domeniu profund uman (ca si arhitectura, medicina). Inginerul de instalatii este totusi, in domeniul constructiilor, mai protejat: cizmele pe care le incalta (pe santier) sunt mult mai curate (el ‘lucreaza’ in cladiri si nu in noroiul inceputului unui santier). Si multe locuri de munca sunt ‘de costum’ : proiectare, ofertare, comercial, inspectie, administratie, etc. si multe doamne si domnisoare se mandresc cu titlul si cu cariera de inginer de instalatii…
Facultatea de Inginerie a Instalatiilor face parte dinUniversitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, universitate de stat, acreditata cu grad de incredere ridicat. Universitatea de Constructii este singura universitate din Romania avand ca specialitate generala ingineria civila si de instalatii si este una dintre cele mai vechi universitati tehnice din Romania (fiind provenita din Scoala Nationala de Poduri si Sosele, infiintata la 1851). Invatamantul tehnic de instalatii in Romania implineste in acest an 66 de ani de existenta. O traditie veche, cu baze solide, care fundamenteaza si astazi un invatamant de calitate. Dupa 1989, in Facultatea de Inginerie a Instalatiilor s-a manifestat un fenomen important, prin care cea mai mare parte dintre cadrele didactice (in special cele tinere) au fost la studii in strainatate: Franta, Belgia, Italia, Danemarca.
Dar in special in tarile francofone, pentru care linii de finantare speciale au permis realizarea de stagii de perfectionare, de masterat, de doctorat. Astfel, acum, in Facultate, profesorii sunt, in majoritate, conectati la cerintele educationale si stiintifice europene si mondiale. Profesori tineri, competenti si dedicati scopului principal al Facultatii noastre: sa dam absolventilor nostri competentele necesare realizarii unor cariere profesionale de succes, si nu hartii (diplome) fara acoperire in cunostinte. Si asta se face, la noi, prin consolidarea bazelor teoretice necesare (fizica, matematica), prin studiul materiilor de specialitate (instalatii de incalzire, climatizare, ventilare, frig, sanitare, electrice, de iluminat artificial, de automatizare, etc.) si prin implicarea studentilor in activitati de varf (de cercetare stiintifica).
Aceasta ultima componenta se realizeaza printr-o baza materiala de exceptie (realizata partial si cu fonduri europene), care include laboratoare de calitatea mediului interior, de acustica, de iluminat artificial, laboratoare de studiul poluarii atmosferice, de securitate la incendiu, de sisteme electrice, de ’smart buildings’, etc., care se adauga la laboratoarele de stiinte fundamentale din Facultate. Necesitatea de a te raporta la tehnici si tehnologii de ultima ora este vitala pentru un tanar aflat la inceputul carierei: ceea ce studiezi si asimilezi in facultate te marcheaza pentru intreaga cariera: daca esti obisnuit cu tehnologii, echipamente si sisteme de varf, poti sa te numesti ’inginer european’, poti sa fii competitiv in orice mediu economic, oriunde pe glob.
Aceasta necesitate este prioritara pentru studentii si profesorii din facultate. Si aceasta necesitate a nascut Casa EfdeN - o cladire performanta energetic construita de studentii Facultatii noastre, in colaborare cu studenti constructori, studenti arhitecti etc.) care, dupa ce a participat la o competitie mondiala de ’case eficiente’ (Solar Decatlon) in 2014, a fost remontata in campusul FII (Protopopescu 66) si adaposteste primul Centru studentesc de cercetare stiintifica in domeniul confortului interior. Este o ’casa a studentilor’ (de la instalatii, arhitectura si constructii) in care activitatile de cercetare se vor imbina cu activitatile de pregatire pentru viitoarele participari la concursurile studentesti. Acest centru vine sa se adauge (si sa lucreze impreuna cu) Institutul de cercetare pentru dezvoltarea mediului construit din Facultatea de Inginerie a Instalatiilor.
Activitatea de cercetare stiintifica (tehnici experimentale si de modelare si simulare numerica pe calculator) reprezinta o cale importanta de apropiere a studentului de intelegere a fenomenelor fizice din domeniul sistemelor de instalatii din cladiri. La aceasta se adauga si pregatirea prin stagii de practica la societati comerciale din domeniu. Realitatea sarcinilor unui inginer de instalatii nu poate fi inteleasa decat vazand si traind (chiar si pentru perioade limitate) acolo unde se desfasoara activitatea reala: santier, birou de proiectare, birou de ofertare, magazin etc. In plus, punand studentul in legatura cu potentialul viitor angajator, se pot stabili relatii prin care angajarea viitorului absolvent (uneori chiar din timpul studiilor) sa fie mult mai usoara. Facultatea are legaturi puternice cu mari angajatori (ApaNova, GDF Suez, Metrorex SA, RADET, Electromagnetica, ROMSTAL, IPCT, TIAB, WILO, Rehau etc.). Facultatea considera asigurarea legaturii studentului cu angajatorii ca pe o sarcina deosebit de importanta: dorim ca toti absolventii nostri sa dezvolte cariere de succes si consideram succesul lor ca indeplinire a misiunii noastre. In ultimii doi ani am dezvoltat si derulat, impreuna cu ROMSTAL, un program finantat din fonduri UE - programul TECAR, prin care 425 de studenti ai Facultatii au desfasurat stagii de practica in care au parcurs toate domeniile de activitate ale unui inginer de instalatii: ecourile acestui program sunt extrem de bune.
Facultatea este foarte bine vazuta de angajatori (locul 2 in preferintele angajatorilor conform unui sondaj BestJobs). Asta nu inseamna ca nu tindem spre mai bine, prin perfectionarea planurilor de invatamant, prin adaptarea materiilor la realitatile pietei si la pregatirea initiala a studentilor. Facultatea ofera toate trei ciclurile de invatamant superior (licenta-4 ani, master-2 ani si doctorat-3 ani).
Programele de licenta ce pot fi urmate in FII sunt ”Instalatii in constructii” (care contine toate cursurile generale de instalatii), ”Instalatii in constructii” - cu predare integrala in limba franceza si ”Instalatii si echipamente pentru protectia atmosferei” (contine cursuri generale de instalatii si cursuri specializate pentru studiul problematicii de mediu din punct de vedere al poluarii atmosferice).
Programele de master ce pot fi urmate in FII sunt ”Eficienta energetica in cladiri”, ”Energie, Confort si Dezvoltare Durabila”, ”Tehnologii Performante pentru Protectia Mediului Urban” si “Efficacité énergétique des installations techniques du batiment“.
Principalele domeniile de activitate pentru inginerii de instalatii sunt:
- PROIECTAREA INSTALATIILOR - Inginer proiectant, studii si concepere de proiect, Sef de proiect / Responsabil de proiect, Inginer expertiza stiintifica, Inginer consultant;
- MONTAJUL INSTALATIILOR - Inginer de executie si montaj, Inginer sef instalatii, Inginer diriginte de santier;
- UTILIZAREA INSTALATIILOR - Inginer de exploatare sisteme HVAC+S+R+E, Inginer mentenanta instalatii;
- EXPERTIZA - Inginer expertiza tehnica, Inginer inspectie HVAC+S+R+E, Inginer verificator de proiecte, auditor energetic pentru cladiri si instalatii, etc.
- CONFORT TERMIC: Instalatii HVAC & R (incalzire, ventilatii, climatizare, frig);
- INSTALATII HIDRAULICE - Instalatii sanitare (apa rece, apa calda, canalizare, tratarea apelor, alimentari cu apa), Instalatii anti-incendiu (sprinklere, hidranti, pompare);
- INSTALATII ELECTRICE - Instalatii electrice de joasa si medie tensiune, Instalatii electrice de comunicare, alarmare, securitate, Instalatii de iluminat interior si exterior;
- INSTALATII INDUSTRIALE - Frig industrial, Instalatii de uscare, Tratarea deseurilor;
- INSTALATII DE AUTOMATIZARE - Automatizarea instalatiilor, Gestionarea si exploatarea tehnica a cladirilor, Cladiri inteligente;
- EFICIENTA ENERGETICA SI UTILIZAREA SURSELOR REGENERABILE DE ENERGIE - Cladiri cu consum energetic redus (NZEB), Case pasive, Cladiri verzi, Energie solara, eoliana, geotermala, pompe de caldura, Audit energetic, Gestionarea tehnica a cladirilor (BMS), Cladiri inteligente.
Relatiile internationale deosebite de care FII beneficiaza se bazeaza pe relatiile directe intre cadrele didactice si studentii FII cu omologii lor din : Ecole des Mines de Paris, Reading University (UK), Royal Military Academy Brussels, Université Paris VII, Université Paris XII, Université de la Rochelle, INSA Lyon, Université de Liège, Grenoble-INP - ENSES, Université de Rennes1, INSA Rennes, Conservatoire National des Arts et Métiers, Université de Reims, INSA Strasbourg, Université de Nantes, Université de Savoie (Chambéry), Université Henri Poincaré - Nancy, Université de Poitiers, Université de Corse Pascale Paoli etc. Pe aceste relatii bilaterale se stabilesc stagii de studiu in universitatile partenere, prin programe de finantare de tip Erasmus, prin care studentii studiaza in strainatate si stagiile (creditele obtinute) sunt recunoscute in Facultatea noastra.
O cariera frumoasa, o profesiune pentru intreaga viata, satisfactii profesionale si materiale: toate acestea le poti avea daca studiezi (cu daruire) in Facultatea noastra : te asteptam in familia noastra pentru a iti da o formare de top intr-o universitate din Romania.
Profesor Sorin Burchiu,
Decanul Facultatii de Inginerie a Instalatiilor
Mai multe detalii despre Facultate
Website facultate - click aici
Facebook - click aici
https://
https://
Noutati




