studentie.ro  » universitar » admitere » Concurenta mare intre universitati: locuri multe, candidati putini

Concurenta mare intre universitati: locuri multe, candidati putini

Publicat: 11 Iul 2014 | Vizualizari: 1674

Daca pana acum cativa ani se vorbea despre concurenta in randul candidatilor la admitere, acum situatia sta invers: universitatile se "bat" pe studenti. Anul acesta, universitatile scot la concurs 138.000 locuri la admitere pentru cei 90.000 de absolventi de liceu care au luat bacalaureatul.

Promovabilitatea de 59,25% la nivel national a examenului de bacalaureat 2014 a pus in incurcatura si anul acesta universitatile care adopta diverse strategii pentru a atrage cat mai multi candidati la admitere.

ADMITERE FACULTATE 2014. Pentru sesiunea iulie 2014, universitatile de stat au 63.000 de locuri la buget disponibile si 35.000 la taxa, iar universitatile private inca 40.000. La un calcul simplu, nici daca s-ar inscrie toti tinerii care au promovat examenul de bac, tot nu s-ar ocupa toate locurile la universitati. De aceea, acestea sunt nevoite sa recurga la mici trucuri pentru a nu ramane si anul acesta cu locuri libere. De exemplu, inlocuirea examenului de admitere cu organizarea concursului pe baza de dosar in functie de media de la bacalaureat, redactarea unui eseu motivational sau sustinerea unui interviu par a fi adevarati magneti pentru tinerii care vor sa-si asigure un loc la facultate.

Asa se face ca la Academia de Studii Economice din Bucuresti in loc de examen, admiterea se face printr-un eseu motivational, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara departajeaza candidatii in functie de media de la bacalaureat, la fel si USAMV Bucuresti, Universitatea Politehnica sau Universitatea Bucuresti.

Universitatile private, pe langa faptul ca desfasoara admiterea tot pe baza de concurs de dosare, incearca sa atraga studenti cu taxe mai mici decat universitatile de stat sau cu prelungirea inscrierilor pana in luna septembrie inclusiv.

Andreea Catan
Foto: en.wikipedia.org

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: S.C. SANADOR S.R.L.
Nivel cariera: 1 - 2 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2022-08-09 00:00:00 - 2022-09-08 00:00:00