studentie.ro  » universitar » admitere » Exista un viitor dupa UNATC? Iata ce ne spune un masterand!

Exista un viitor dupa UNATC? Iata ce ne spune un masterand!

Publicat: 03 Iun 2015 | Vizualizari: 1285

Dupa ce am contactat trei fosti studenti la UNATC care au refuzat sa vorbeasca despre aceasta experienta chiar si sub protectia anonimatului, am dat in sfarsit de un masterand mai curajos care a acceptat sa ne spuna cate ceva despre ce inseamna studentia la UNATC.

E drept ca studentii care m-au refuzat anterior, s-au specializat in teatru, unde cu siguranta lucrurile stau putin diferit. Alice Gheorghiu este unul dintre cei trei masteranzi la Montaj, care a absolvit anul trecut Facultatea de Film - specializarea Multimedia Sunet-Montaj, la clasa profesorului Mircea Ciocaltei. De la ea am aflat si secretul pentru a-ti fi bine ca student la aceasta facultate. Din discutia cu ea a reesit faptul ca, daca ti-ai ales din pasiune acest traseu academic, trebuie sa te bazezi in continuare mai mult pe tine insuti si mai putin pe modul in care iti faciliteaza facultatea accesul spre o profesie viitoare.

Student la UNATC - cat de greu poate fi?

In cazul in care te pregatesti sa dai admitere la aceasta facultate, e bine de stiut ca multi sunt chemati, putini sunt alesi. Pana la proba scrisa a examenului de admitere, trebuie sa treci probele eliminatorii de aptitudini (memorie vizuala, auditiva, analiza pe spot de animatie, etc), unde stapanirea emotiilor este esentiala, ne spune Alice care a constatat pe propria piele ca stapanirea de sine, poate face diferenta intre a deveni student UNATC din prima si a ramane pe banca de asteptare pana anul urmator. La specializarea Multimedia de exemplu, sunt doar 16 studenti, iar apoi, selectia pentru master e si mai apriga. Din cei 16 care au absolvit aceasta sectiune, doar trei au fost acceptati la master.

Daca ai reusit sa intri totusi, poti considera ca ai trecut de partea cea mai grea, intrucat, facultatea in sine „Nu e foarte grea. E mai neconventionala. Greul acestei facultati nu inseamna neaparat teme, prezenta la cursuri, si tocit bancile facultatii. Partea cea mai grea inseamna multa implicare in activitati extracurriculare care te ajuta sa capeti experienta si sa cunosti oameni care iti pot facilita mai tarziu implicarea in noi proiecte” ne spune Alice Gheorghiu, care a preferat sa acorde acestei parti a vietii de student UNATC un pic mai multa atentie decat cursurilor si seminariilor.
In felul acesta, la cei 24 de ani ai ei, are deja in CV mai multe internshipuri la Festivalul International de Film Next, la Pro TV si a lucrat la numeroase proiecte de an ale colegilor ei de la Regie.

Nu te limita la a fi student, invata meserie!

Din discutia cu Alice am aflat si care este secretul esecului la aceasta facultate: sa te limitezi la a fi student, cu teme, proiecte si prezente la cursuri. Asadar, daca iti doresti sa te „lipesti” de industria filmului (la care aspiri probabil din moment ce ai dat la aceasta facultate) trebuie sa contezi pe practica pe care o faci, fie in interiorul facultatii, fie in afara ei. Chiar daca curricula cere montarea unui singur film pe an, ideal ar fi sa iti faci de lucru si in alte parti, pentru a dobandi mai multa experienta.

Ocazii ti se ivesc, pentru ca in Facultatea de Film, specializarile regie-imagine-multimedia, formeaza o mare echipa in care studentii de la diferitele sectii se ajuta reciproc. Asadar, daca cineva de la regie vine in clasa si spune: „Care ma ajuta si pe mine la montaj?” fa tot posibilul sa fii tu acela. Singura recompensa a ta ca „bun samaritean” va fi ca vei dobandi experienta de care ai nevoie pentru a obtine un job mai tarziu.

Orice facultate are plusuri si minusuri, important este sa inveti sa te descurci

Am intrebat-o pe Alice despre nemultumirile pe care le-a avut ca student la Multimedia si am aflat ca poti sa ignori cu usurinta toate minusurile facultatii, cu conditia sa stii cu adevarat ce vrei sa faci. Asadar, e posibil sa montezi multa pelicula pana cand sa ajungi sa treci la montajul digital, mult mai simplu si mult mai apropiat de ideea de secol XXI. E posibil ca unii profesori sa te dezarmeze cand vine vorba de sound design si de aparatura folosita la noi in post-productie, cu faptul ca „nu avem noi aparate din astea si nici nu o sa avem vreodata”. Dar e foarte cert faptul ca poti sa lucrezi si ca iti va folosi mai tarziu si taiatul benzilor la montarea pe pelicula si practica facuta pe aparatura mai veche, nu foarte in ton cu noile tehnologii.

Pana una alta, facultatea este pentru studentii de la UNATC – Facultatea de film – Multimedia Sunet-Montaj, principalul loc in care poti invata meserie. Practica se face preponderent in facultate, atat timp cat nu exista acorduri ale universitatii cu producatori sau institutii la care studentii sa poata merge in practica.
Ideal ar fi ca asa sa se intample, dar la noi exista inca o mare prapastie intre studentii care se pregatesc pentru un anumit domeniu de activitate si industriile care i-ar putea absorbi ulterior ca forta de munca. Odata ce va fi creata o punte intre cele doua, poate ca viata de tanar absolvent de facultate va fi mult mai usoara...

Variante de acces in piata muncii

Dar sa nu visam...Deocamdata, daca iti gasesti singur locuri in care sa „iti faci mana”, foarte bine, daca nu, nu ai de ales si iti dai interesul sa prinzi cat mai mult pe bancile scolii. Si prinzi pana la urma, pentru ca, ne spune Alice „din cei 16 studenti cati sunt intr-un an la aceasta sectie, doar 2-3 ajung sa se reprofileze, restul fiind absorbiti in industria filmului, a publicitatii, de televiziuni, case de productie, etc”. Asadar, cu cat vei avea un portofoliu mai atractiv si vei cunoaste mai multi oameni, cu atat sansele de a fi chemat la un proiect sunt mai mari. Asta pentru ca aceasta facultate iti ofera mai multa deschidere si mai multe variante de acces pe piata zgarcita a locurilor de munca de la noi, decat alte specializari din cadrul UNATC, mult mai selective... Invata sa profiti asadar de acest avantaj, inca din primul an!

Otilia Caraza
Foto: Facebook

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-04 00:00:00