studentie.ro  » universitar » admitere » Ghidul viitorului student in Cluj-Napoca

Ghidul viitorului student in Cluj-Napoca

Publicat: 20 Mai 2014 | Vizualizari: 952

Centrul Universitar Cluj-Napoca este al doilea din tara, dupa Bucuresti, cu un numar de aproximativ 60.000 de studenti. Dintre acestia, cea mai mare parte a tinerilor care urmeaza studiile superioare la Cluj este gazduita de Universitatea „Babes-Bolyai”, cea mai mare universitate din tara, cu peste 45.000 de studenti. Numele universitatii a fost dat de doua personalitati de prestigiu ale Transilvaniei: cercetatorul roman Victor Babes si matematicianul maghiar János Bolyai.

Universitatea din Cluj-Napoca a fost fondata in anul 1872 de catre Imparatul Francisc Iosif, in 1881 institutia fiind redenumita Universitatea Francis Iosif.

Printre principalele argumente pentru care un tanar din provincie ar putea opta sa urmeze studiile la Cluj-Napoca se numara faptul ca orasul are una dintre cele mai dinamice economii din tara, oferindu-le studentilor oportunitati de angajare dupa absolvire, se bucura de una dintre cele mai bogate si intense vieti culturale din Romania, aici organizandu-se anual diverse festivaluri de arta, muzica si film, care au devenit o traditie pentru orasul transilvanean, dar si faptul ca nivelul preturilor (aici referindu-ne si la chirii) este mai scazut decat in principalul centru universitar al tarii, Bucuresti.

Viata culturala

Ca student in Cluj-Napoca, nu vei avea timp sa te plictisesti. Evenimentele culturale din Cluj sau imprejurimile orasului iti vor tine mereu treaz interesul pentru tot ce se intampla in jur si te vor face sa fii mereu la curent cu noutatile momentului. Iata mai jos numai o parte dintre evenimentele care se organizeaza anual aici:

 • TiMAF -Transilvania International Music & Art Festival - un festival care aduce la un loc toate artele si toti pasionatii de frumos
 • Festivalul International de Film Transilvania - primul festival de film de lung-metraj din Romania, in timpul caruia se organizeaza numeroase proiectii in aer liber si workshopuri cu specialisti din domeniu
 • Comedy Cluj - festival international de film de comedie
 • Interferente - festival international de teatru
 • Festival "Temps d'images" - festival de teatru, dans si imagine foto/video
 • Festivalul International de Chitara Transilvania - evenimentul se adreseaza iubitorilor chitarii clasice. A debutat in 2003 si continua in fiecare an la Cluj in luna august.
 • Toamna Muzicala Clujeana - este cel mai longeviv festival de muzica clasica din Romania, cu o istorie de 48 de editii.
 • Festivalul Mozart - se organizeaza in luna decembrie a fiecarui an si are ca scop cultivarea operei si memoriei marelui compozitor in Romania
 • Transilvania Jazz Festival - festival international de jazz organizat in luna octombrie a fiecarui an.
 • Electric Castle Festival - festival de muzica electronica ce se organizeaza in luna iunie a fiecarui an la Castelul Bánffy de la Bontida (Cluj)
 • Cluj Arena Festival - festival de muzica pop-rock organizat in luna iunie
 • Festivalul Luminii - un festival despre frumusetea lucrurilor marunte din viata noastra.


Ce e interesant de vazut?

Cat timp vei fi student la Cluj, pasii iti vor umbla prin locuri pitoresti, incarcate in acelasi timp de istorie. Iata cateva locuri din Cluj care iti vor delecta nu numai ochii cu imaginea lor, dar si spiritul, cu povestile lor fascinante:

 • Bulevardul Regele Ferdinand - principala artera comerciala a orasului
 • Piata Mihai Viteazul - una din principalele piete ale orasului, un bun loc de intalnire pentru studenti
 • Centrul istoric - cu cladiri vechi, unele datand si din secolul XV
 • Gradina botanica - una dintre cele mai bogate din Europa Centrala si de Est
 • Cetatuia - fortificatia de pe dealul cu acelasi nume, de unde poti privi orasul de sus
 • Cimitirul Hajongard - infiintat in secolul al XVI-lea, unul dintre cele mai pitoresti obiective turistice ale Clujului
 • Parcul central - vechi de peste 100 de ani


In ceea ce priveste monumentele istorice si obiectivele de vizitat, acestea sunt atat de numeroase incat e posibil ca cei trei ani de facultate sa nu fie suficienti pentru a le bifa pe toate. Printre cele mai importante, mentionam doar: Casa Matia si Monumentul Matia Corvin, Palatul Bánffy, Bastionul Croitorilor, Casa Mikes, Turnul Pompierilor si numeroase palate, dintre care amintim: Palatul Széki, Palatul Rhédey, Palatul Berde si Palatul Teleki.

Camine studentesti

Universitatea Babes-Bolyai pune la dispozitia studentilor ei 13 camine studentesti in cadrul complexului studentesc Hasdeu. Tot pentru studentii de la Babes-Bolyai sunt disponibile si caminele Economica 1 si 2, dar si cele 149 de camere din cadrul complexului de cazare din incinta Parcului Sportiv I. Hatieganu.

Caminul Agronomia este rezervat in special studentilor de la Facultatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca.

Caminele ALBAC si A. V. Voievod sunt disponibile pentru studentii de la Facultatea de Arta si Design, in timp ce complexul Observator, respectiv Marasti, pune locuri de cazare la dispozitia studentilor de la Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu, precum si pentru cei de la Universitatea Tehnica.


Viata de noapte

E si normal ca cea mai intensa viata de noapte dintr-un centru studentesc sa se afle in locul pe care cei mai multi studenti il numesc acasa. In cazul de fata, “acasa” inseamna pentru studentul clujean Complexul Studentesc Hasdeu, unde se afla cele mai multe camine studentesti din Cluj-Napoca. In apropiere de el, pe strada Piezisa se afla numeroase terase, baruri, restaurante si cluburi studentesti in care poti sarbatori micile “victorii” din viata de student, dar si marile infrangeri. Si ca sa te convingi ca ardelenii din Cluj chiar sunt printre cei mai tari la capitolul distractie, e bine de precizat faptul ca doua dintre cluburile urbei, Midi si Obsession figureaza in top 100 al celor mai bune locatii de gen de lume, intocmit anual de publicatia muzicala online DJ Mag.


Foto: eclujeanul.ro

Otilia Caraza

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: S.C. SANADOR S.R.L.
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2022-08-08 00:00:00 - 2022-09-02 00:00:00