studentie.ro  » universitar » admitere » Ghidul viitorului student la Iasi

Ghidul viitorului student la Iasi

Publicat: 03 Iun 2014 | Vizualizari: 784

Se spune ca educatia este singurul mod in care un individ isi poate depasi conditia. Daca vrei sa iti depasesti conditia si sa realizezi mai mult decat au realizat ceilalti membri ai familiei tale, Iasiul ar putea fi o alegere excelenta pentru a urma studiile superioare.

Centrul universitar Iasi este alaturi de Brasov si Cluj unul dintre cele mai mari din Romania, gazduind in jur de 60 000 de studenti. Centru academic cu o veche traditie - Iasiul gazduieste cea mai veche universitate din Romania, Alexandru Ioan Cuza, una dintre cele mai prestigioase din tara noastra. Alte argumente pentru a urma o facultate in acest oras ar putea fi faptul ca Iasiul este al patrulea oras ca marime de la noi din tara, fiind in acelasi timp un puternic centru cultural si economic.

Asadar, daca vei urma studiile superioare aici, te vei bucura de invatamant de cea mai buna calitate, in plus, vei avea sanse sa iti gasesti un loc de munca pe durata studiilor si nu te vei plictisi deloc, data fiind activitatea culturala bogata din “orasul celor sapte coline”.


Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi

Universitatea din Iasi este continuatoarea simbolica a vechii Academii Vasiliene infiintate de Vasile Lupu in 1640. In 1707 aceasta s-a transformat in Academia Domneasca fondata de Antioh Cantemir, pentru ca, universitatea din Iasi ca institutie moderna de invatamant sa ia fiinta in octombrie 1860 cand a fost inaugurata in prezenta domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

In prezent universitatea de pe dealul Copoului gazduieste 15 facultati si numeroase colegii, mandrindu-se in acelasi timp cu cea mai veche biblioteca universitara din tara, cu un fond de peste trei milioane de carti, unele dintre ele foarte vechi.

Daca vei fi unul dintre studentii care vor dori sa se implice in cat mai multe activitati pe parcursul studiilor, e bine de stiut ca in cadrul universitatii din Iasi exista numeroase asociatii si ligi studentesti care iti vor oferi posibilitatea sa iesi din multime. Dintre acestea amintim doar: Asociatia Studentilor Informaticieni Ieseni, Asociatia Nationala a Studentilor in stiinte Administrative sau Liga Studentilor Economisti.


Viata culturala

Iasiul adaposteste numeroase muzee si institutii culturale de prestigiu care iti vor umple dupa amiezele si weekendurile libere din viata de student. Cat timp vei studia aici, trebuie sa calci macar o data pragul Teatrului National, a Operei Nationale, sa vizitezi Palatul Culturii care adaposteste astazi numeroase muzee sau Muzeul Literaturii Romane pentru a trece in revista astfel marile personalitati ale literaturii romanesti care si-au legat destinul de Iasi macar pentru o perioada din viata lor: Mihai Eminescu, Ion Creanga, Vasile Pogor, Otilia Cazimir, Mihail Sadoveanu, George Topirceanu etc. In muzeul Unirii, fosta resedinta a domnitorului Alexandru Ioan Cuza intre anii 1859-1862 vei regasi obiecte de valoare ce au apartinut familiei Cuza, dar si carti si monede vechi cu valoare istorica.


Camine studentesti

Cel mai mare si mai cunoscut campus studentesc din Iasi este complexul Tudor Vladimirescu, compus din 22 de camine. Tot aici se afla si cel mai mare camin studentesc din sud-estul Europei. Urmeaza apoi complexul studentesc Titu Maiorescu cu patru camine, Targusor-Copou cu patru camine, complexul Codrescu cu 5 camine si complexul international Gaudeamus si Agronomie cu patru camine.

Si in Iasi au aparut in ultimii ani posibilitati de cazare in camine private, numai ca in acestea pretul per camera este mai ridicat decat in caminele de stat. Pretul unei camere in caminele studentesti ale Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi varia anul trecut intre 120 lei/loc/luna in camera cu cinci paturi si 275 lei/loc/luna in camera cu doua paturi. Exceptie fac caminele Gaudeamus si Akademos unde pretul unui loc variaza intre 400 si 500 lei/loc/luna.


Viata de noapte

Acolo unde exista tineri multi pusi pe distractie exista si locuri de distractie din belsug. De la aceasta regula nu face exceptie nici Iasiul care este destul de asemanator cu Bucurestiul in ceea ce priveste concentrarea locurilor de distractie. Numai ca in Iasi, regia bucuresteana se numeste Tudor, iar la cafenelele, cluburile, barurile si restaurantele de acolo se vorbeste in dulcele grai moldovenesc. Asadar, chef sa ai, locuri de distractie sunt destule...


Foto: edu-news.ro

Otilia Caraza

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2022-08-09 00:00:00 - 2022-09-05 00:00:00