Ghidul viitorului student la Sibiu
3/33742
calendar_month 24 Iun 2014, 00:00
Daca vrei sa iti petreci anii studentiei intr-un oras cu o atmosfera occidentala, Sibiul ar putea fi cea mai buna alegere. Asta pentru ca orasul, fosta Capitala Culturala Europeana in 2007 alaturi de Luxemburg, are o puternica influenta germana, datorita colonistilor sasi stabiliti in trecut aici, dar si datorita actualului primar de etnie germana.

Fosta capitala a Transilvaniei in trecut, Sibiul este in prezent unul dintre orasele Romaniei cu cele mai multe investitii straine, aceasta “renastere” economica reprezentand un atu pentru cei care vin sa isi urmeze studiile superioare aici, pentru ca acest fapt poate fi garantia gasirii de locuri pentru practica si internship, dar si pentru gasirea unui viitor job.

Centrul universitar Sibiu inseamna in jur de 28 000 de studenti, repartizati la cele mai importante institutii de invatamant superior din oras, dintre care amintim: Academia Fortelor Terestre , Universitatea Lucian Blaga sau Universitatea Romano Germana.

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a primit aceasta denumire in anul 1995, la implinirea a 100 de ani de la nasterea poetului si filosofului Lucian Blaga, din dorinta de a se marca astfel semnificatia pe care numele lui o are pentru cultura romaneasca si datorita legaturilor puternice pe care Lucian Blaga le-a avut cu Sibiul intre 1940 si 1945. In prezent, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu are noua facultati si in jur de 20 000 de studenti.

Viata culturala

Orasul mic si cochet de pe malurile Cibinului, se poate mandri cu faptul ca a reusit sa lanseze si sa perpetueze de-a lungul anilor cateva evenimente culturale de anvergura care suscita in fiecare an interesul general. Asa se face ca, probabil ati auzit cu totii deja de Festivalul International de Teatru din Sibiu, Festivalul de Arta Medievala, Festivalul de Arta Neconventionala “La Strada” sau de Festivalul International de Jazz de la Sibiu. Demn de mentionat este si faptul ca Festivalul International de Film Transilvania se muta in fiecare an la Sibiu, dupa editia gazduita la Cluj Napoca.

In plus, Teatrul National Radu Stanca, Filarmonica de Stat, Teatrul pentru Copii si Tineret Gong sau Teatrul de Balet, iti vor oferi mereu evenimente cu care sa iti umpli in mod constructiv si placut timpul liber din anii studentiei tale.

Muzeul Brukenthal, Muzeul Astra, Muzeul de Istorie a Farmaciei, Muzeul de Etnografie si Arta Populara Saseasca sunt alte institutii carora ar trebui sa le treci pragul macar o data pe parcursul anilor de studii petrecuti aici.

Timp liber

Pe langa evenimentele si institutiile culturale mereu pregatite sa va ofere modalitati interesante de petrecere a timpului liber, Sibiul si imprejurimile lui sunt foarte ofertante la capitolul obiective ce merita a fi bifate. Statiunea Paltinis aflata la 1440 m altitudine, in care Constantin Noica si-a petrecut ultimii ani din viata este o atractie interesanta atat vara cat si in sezonul rece. In satul Rasinari aflat in apropierea Sibiului veti putea vizita casa natala a poetului Octavian Goga, iar la Ocna Sibiului veti putea vizita salina cu acelasi nume sau va veti putea scalda in unul din numeroasele lacuri sarate de acolo. Cascada Balea se afla si ea destul de aproape de Sibiu, si merita sa faci o excursie pana acolo in anii studentiei pentru ca este cea mai mare cascada in trepte din Romania.

Camine studentesti

Poate ca acesta ar putea fi unul din dezavantajele vietii de student la Sibiu. Locurile de cazare in caminele puse la dispozitie de universitati sunt destul de putine in comparatie cu numarul studentilor. Asadar, locuri de cazare la Sibiu vei gasi in Complexul Studentesc Parc (situat in apropiere de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu) aici existand patru camine studentesti cu in jur de 200 – 300 de locuri fiecare; Caminul Grupului Scolar Carol (de pe Str.Pedagogilor nr.7) cu o capacitate de cca. 300 de locuri sau in Caminul Facultatii de Teologie cu o capacitate de 176 de locuri. Studentii familisti au prioritate la cazare in caminul Academica, cel mai nou deschis in Sibiu. Pe langa faptul ca numarul locurilor de cazare este destul de mic si pretul chiriei este destul de mare. Asadar, daca te hotarasti sa devii student la Sibiu, ar trebui sa iei in considerare ca varianta de cazare pe perioada studiilor gazda sau chiria in garsonierele sau apartamentele din oras. Din fericire, la acest capitol, ofertele sunt numeroase la inceputul fiecarui an universitar.

Viata de noapte

Ca orice oras in care exista suflu studentesc, si la Sibiu viata de noapte este infloritoare. Asta pentru ca atat in Piata Mare (locul de intalnire al tuturor sibienilor), cat si in Piata Mica sau pe strada centrala a Sibiului, Nicolae Balcescu, exista numeroase cluburi, cafenele, baruri si restaurante numai bune de stat la discutii lungi sau numai bune de petrecut pe ringul de dans pana in zori de zi. Asadar, bafta la admitere, in ceea ce priveste distractia, la Sibiu nu vei avea probleme! Garantat!



Foto: newsletter.ulbsibiu.ro

Otilia Caraza
.