studentie.ro  » universitar » admitere » Ghidul viitorului student la Timisoara

Ghidul viitorului student la Timisoara

Publicat: 17 Iun 2014 | Vizualizari: 840

Nelson Mandela, fostul presedinte al Africii de Sud, spunea la un moment dat ca “educatia este cea mai puternica arma pe care voi o puteti folosi pentru a schimba lumea”.

Daca vreti sa schimbati lumea si sa va creati arma cu care veti face acest lucru la Timisoara, va felicitam! Timisoara este un oras cosmopolit, cu alura occidentala, in care va veti forma in spiritul culturii si gandirii occidentale. Si asta nu e tot.

Timisoara este al cincilea cel mai mare centru universitar din tara noastra, dupa Bucuresti, Cluj Napoca, Brasov si Iasi, avand in jur de 50.000 de studenti. Traditia invatamantului superior la Timisoara a inceput acum 100 de ani, odata cu infiintarea Politehnicii, in anul 1920. Astazi orasul gazduieste mai multe universitati, dintre care le amintim doar pe cele mai importante: Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica, Universitatea Banatului, Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes etc.


Universitatea de Vest din Timisoara

Desi a fost infiintata printr-un decret de lege in anul 1944, care stipula infiintarea unei institutii de invatamant superior in vestul tarii, universitatea in forma in care exista ea astazi dateaza doar din 1962. Desi este o universitate tanara, in comparatie cu celelalte universitati de prestigiu din tara noastra, ceea ce o face mai atractiva pentru studenti este faptul ca, in urma Revolutiei din 1989, unitatea de invatament a trecut printr-o reforma ampla, aceasta reorganizandu-se dupa modelul institutiilor de invatamant democratice similare din vest.


Viata culturala

Timisoara a fost mereu cu un pas in fata din punct de vedere al civilizatiei fata de restul urbelor autohtone. Timisoara se mandreste in acest sens cu o serie de premiere precum: primul ziar de pe teritoriul actual al Romaniei, prima retea de telefonie, primul oras din Europa cu strazile iluminate electric, prima strada asfaltata, prima proiectie cinematografica, singurul oras din Europa cu trei teatre de stat (in limbile romana, maghiara si germana) etc.

Nici din punct de vedere al vietii culturale Timisoara nu sta mai prejos. Institutiile culturale pe care le adaposteste, precum Teatrul, Opera, Muzeul Banatului sau Filarmonica unde au concertat mari artisti ai lumii precum: Franz Liszt, Strauss fiul, Brahms, Enescu si unde a avut loc premiera Traviatei lui Verdi pe 9 februarie 1855, gazduiesc mereu evenimente de inalta calitate artistica care iti vor umple viata de student. In plus, Timisoara gazduieste in fiecare an festivaluri de muzica, film, teatru, literatura, moda, dans si arte combinate care invioreaza in fiecare sezon peisajul cultural al urbei, facandu-i pe timisoreni partasi la activitati variate si de calitate.


Timp liber

In ceea ce priveste timpul liber din anii studentiei, la Timisoara nu va trebui sa iti faci griji in privinta modului in care ti-l vei umple. Oras cu o arhitectura aparte, motiv pentru care i se mai spune “Mica Viena”, si plin de parcuri si zone verzi, fapt datorita caruia mai este denumit si “Orasul Parcurilor”, Timisoara este presarata cu locuri si cladiri cu semnificatie istorica pe care vei avea timp sa le vizitezi in cei 5 ani de studentie.

Piata Unirii (cea mai veche din Timisoara), Piata Victoriei (in care Timisoara a fost proclamata pe 20 decembrie 1989 primul oras liber din Romania), Piata Maria (unde a inceput Revolutia din 1989), sinagogile, Castelul Huniade (considerat a fi cea mai veche cladire din Timisoara), Palatul Dicasterial (fosta pentru mult timp cea mai veche cladire din Timisoara), Palatul Baroc, Palatul Lloyd, Casa Bruck, Canalul Bega toate sunt obiective de descoperit pe parcursul sederii in Timisoara.


Camine studentesti

Conform adevarul.ro, cei 50 000 de studenti care invata in Timisoara la universitatile de stat, au la dispozitie anual in jur de 13 000 de locuri de cazare.

Universitatea de Vest (UVT) de exemplu, are in jur de 3 000 de locuri de cazare in zece camine pentru cei peste 20 000 de studenti care ii calca pragul in fiecare zi. Cele mai multe camine UVT se afla in zona Complexului Studentesc. In iulie anul trecut, in zona Complexului Studentesc a inceput constructia unor noi camine ce vor pune la dispozitia studentilor inca 770 de locuri. La finalizarea lucrarilor acestea vor arata mai mult ca niste hoteluri de 5 stele decat ca niste camine studentesti.

Cel mai mare numar de locuri de cazare (6 000 in 16 camine proaspat renovate) este pus la dispozitie in Timisoara de Universitatea Politehnica, unde invata in jur de 16 000 de studenti.

Pentru Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara exista patru camine cu 1 500 de locuri de cazare care acopera aproape in fiecare an cererea.

Si la Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" din Timisoara exista locuri suficiente de cazare, la 6 200 de studenti, existand sapte camine cu 2 500 de locuri, acesta fiind aproximativ si numarul de cereri de cazare care se depun anual la secretariatele universitatii.


Viata de noapte

Ca in orice mare oras al tarii, care e deopotriva si centru universitar, viata de noapte e palpitanta, iar tineri pusi pe distractie se gasesc in aproape orice zi din saptamana. In Complexul Studentesc unde se gasesc caminele studentesti, cluburile, barurile si restaurantele se gasesc la fiecare pas si cu siguranta au propuneri interesante si adaptate pentru orice buzunar. In ceea ce le priveste pe celelalte (cluburi, cafenele, baruri) din Timisoara, vei avea timp sa le descoperi pe parcursul anilor de studentie...


Foto: opiniatimisoarei.ro

Otilia Caraza

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2022-08-13 00:00:00 - 2022-09-05 00:00:00