studentie.ro  » universitar » admitere » Intrebari la care sa raspunzi cand alegi facultatea

Intrebari la care sa raspunzi cand alegi facultatea

Publicat: 15 Apr 2014 | Vizualizari: 1035

In alegerea domeniului pe care il vei studia in urmatorii ani exista o sumedenie de factori de care trebuie sa tii cont, pentru ca, inainte de toate, este o decizie importanta de care va depinde cursul carierei tale de acum inainte. Cele mai importante trei lucruri de care trebuie sa tii seama in acest proces de selectie sunt: preferintele, nevoile personale si planul carierei.

Mai jos, iti prezentam o lista de 10 intrebari pe care sa ti le pui cand iti alegi facultatea:

1. Ce domeniu imi place cel mai mult?

Aceasta este intrebarea cea mai importanta. Gandeste-te la 3 domenii care iti plac cel mai mult si analizeaza-le pe fiecare din punct de vedere al oportunitatilor pe piata muncii dupa absolvire.

2. Cat de sigur sunt de alegerea facuta?

Cei mai multi studenti isi dau seama ca facultatea la care s-au inscris nu corespunde cu ce si-au imaginat si aleg sa-si schimbe alegerea facuta chiar in timpul anului. Asadar, intereseaza-te din timp despre ce cursuri se predau la o anumita facultate si citeste doua, trei manuale dinainte.

3. Se poate face practica in timpul facultatii respective?

Stagiile de practica sunt foarte importante in completarea conceptelor teortice studiate la cursuri si te ajuta sa integrezi mai usor pe piata muncii dupa ce vei absolvi. Este de preferat sa poti face practica atat in cadrul universitatii, cat si in afara ei.

4. Cati absolventi si-au gasit un job dupa terminarea facultatii?

O titulatura se poate ramifica in mai multe profesii, asa ca ai nevoie de consiliere cu privire la ce vei face pe viitor. Mergi la departamentele specializate din cadrul universitatii si intreaba amanuntit ce te intereseaza sa afli despre integrarea pe piata muncii, daca desfasoara programe de dezvoltare profesionala sau sunt la curent cu oferta de joburi disponibile la nivel national.

5. Daca ma hotarasc sa studiez in alt oras, ce trebuie sa fac?

Studiul in afara orasului natal reprezinta o schimbare importanta in viata ta. Este o situatie noua care contribuie la dezvoltarea anumitor aspecte ale personalitatii tale si ale viitoarelor tale competente profesionale.

Odata ce ti-ai ales facultatea, trebuie sa cauti cazare. Variantele sunt multiple: caminele facultatii, camine private, gazde, chirii. Alegerea depinde foarte mult de personalitatea ta, de cat de sociabil esti si de posibilitatile financiare de care dispui.

6. Cum imi pot finanta studiile?

Nu judeca niciodata universitatile dupa taxele de scolarizare. Mai bine concentreaza-te pe analizarea diferitelor optiuni de finantare prin burse. Vezi ce posibilitati pune universitatea la dispozitia studentilor si cum te poti incadra in ele. Pentru o viziune mai obiectiva, acorda importanta, pe langa taxe, si timpului petrecut in facultate si disponibilitatilor de integrare pe piata muncii dupa absolvire. Pe termen lung, poti iesi castigator.

Andreea Catan
Foto: ciccairo.blogspot.com

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 3 - 5 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2022-08-13 00:00:00 - 2022-08-18 00:00:00