studentie.ro  » universitar » admitere » Ma inscriu la facultate! Cum ma pregatesc?

Ma inscriu la facultate! Cum ma pregatesc?

Publicat: 08 Mai 2015 | Vizualizari: 1174

Inscrierile la unele facultati pentru sesiunea din vara 2015 au inceput deja. La altele, urmeaza sa inceapa in curand. Chiar daca tu inca mai esti preocupat de pregatirile pentru examenul de bacalaureat, te gandesti in perspectiva si la facultatea la care te vei inscrie. Cum te pregatesti in acest sens? Iata cateva sugestii in randurile de mai jos:

1.Ia in considerare aptitudinile si pasiunile tale, nu numarul de locuri de la facultati

In conditiile in care universitatile scot astazi la concurs tot mai multe locuri, din cauza scaderii numarului de studenti, iar examenul de admitere a fost inlocuit in cele mai multe institutii de invatamant superior cu media de la bacalaureat, tentatia de a te inscrie la facultatile cu numar mare de locuri si cu reguli lejere de admitere este foarte mare. Dar te inscrii la facultate numai din dorinta de a fi si tu student undeva sau din dorinta de a urma traseul profesional dorit?
Asadar, gandeste-te care sunt aptitudinele tale, pasiunile tale, ce ti-ar face placere sa studiezi mai aprofundat in anii studentiei, si nu unde ar fi cel mai usor de intrat. Daca iti place literatura dar crezi ca ai intra mai usor la ASE nu te lasa inselat de traseul cel mai simplu. Gandeste-te ca vor urma 5 ani in care va trebui sa studiezi niste materii cu care nu ai nicio afinitate, iar asta te va face sa regreti alegerea facuta.

2.Studiaza site-urile facultatilor la care vrei sa aplici, vorbeste cu studenti de la aceste facultati

Daca vrei sa iti faci o idee mai ampla asupra facultatii la care vrei sa aplici, studiaza site-ul facultatii si vezi ce vei studia, ce prespective iti ofera facultatea in privinta mobilitatii externe (burse, internshipuri, posibilitati de angajare) si in ce masura acestea corespund cu aspiratiile tale. O alta modalitate de a te familiariza cu mediul facultatii pe care vrei sa o urmezi este sa participi la sesiunile de pregatire pentru admitere organizate de multe facultati in aceasta perioada. Chiar daca privite din afara unele facultati par a fi marele tau vis, afland mai multe detalii s-ar putea sa constati contrariul. Fii sigur de facultatea la care vrei sa studiezi, pentru a nu te trezi in anul urmator ca vrei de fapt sa studiezi cu totul altceva.

3.Examen de admitere sau media de la bac?

Desi multi candidati se ingramadesc acum la facultatile la care se face selectia candidatilor doar pe baza mediei de la bacalaureat pentru a fi scutiti de un nou examen obositor, s-ar putea ca aceasta alegere sa nu fie in avantajul lor. De exemplu, daca media ta de la bacalaureat nu va fi foarte mare, dar in schimb esti foarte bun la materia la care se da admitere la unele facultati, poti compensa acest lucru cu nota de la examen. E mai comod doar sa iti depui dosarul si sa astepti sa fii admis, dar poate fi mai intelept sa mai treci printr-un examen pentru a-ti maximiza sansele de a fi student la facultatea pe care ti-o doresti.

4.Candidatii mai hotarati, cheltuiesc mai putini bani

In cazul in care te gandesti sa organizezi un mic „maraton” de depunere de dosare la mai multe facultati in ideea de a fi sigur ca vei fi admis la una dintre ele, gandeste-te ca inscrierea la o facultate inseamna bani. Taxa de inscriere poate porni de la 100 de lei (ASE) si poate ajunge pana la 200 de lei (Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti) sau chiar la 300 de lei, la UNATC. Asadar, cu cat esti mai hotarat in privinta facultatii pe care vrei sa o urmezi, cu atat ii vei scuti pe parintii tai de niste cheltuieli inutile.

5.Taxa de studiu, un aspect pe care nu ar trebui sa il neglijezi

Chiar daca in ultimii ani sunt tot mai multe locuri la facultati, la multe dintre ele, cele mai multe sunt la cu taxa. Iar taxele de scolarizare percepute de universitati nu sunt deloc mici. Viata de student presupune costuri destul de mari si ea. Daca vei intra la cu taxa va trebui sa te asiguri ca parintii tai vor putea acoperi toate aceste costuri. Asadar, ar trebui sa te interesezi din timp care este taxa de studii la facultatea care te intereseaza. Aceasta este precizata in metodologia de admitere a fiecarei facultati. De exemplu, studentii la Medicina platesc o taxa de 6 000 de lei/an , studentii la ASE, 3500 de lei/an, etc...
Foto: imgbuddy.com

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: 6 - 12 luni
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2022-07-06 00:00:00 - 2022-07-08 00:00:00