Mirajul Facultatii de Geografie: de ce tot mai multi tineri aleg sa studieze geografia in ultimii ani?

calendar_month 14 Mai 2015, 00:00
Anul trecut, specializarea Planificare Teritoriala din cadrul Facultatii de Geografie, a fost a treia cea mai solicitata din toate specializarile facultatilor Universitatii Bucuresti (11,27 candidati pe loc), dupa Publicitate (Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii – 14,17 candidati pe loc) si Studii Americane (Facultatea de Limbi si Literaturi Straine – 12,14 candidati/loc).
De ce aleg tinerii Geografia?
Din pasiune..
„Am ales aceasta facultate din pasiune pentru geografie, spune Alexandru Balaban, student in anul I la Cartografie. Anul trecut am decis sa abandonez ASE-ul in favoarea Facultatii de Geografie si consider ca am luat cea mai buna decizie. Imi place Cartografia pentru ca nu invatam numai teorie si pentru ca toate cunostintele teoretice pe care le parcurgem, se regasesc mai tarziu in practica. Consider ca aceasta facultate imi ofera multe perspective in viitor si intentionez sa imi continui studiile de master tot la specializarea Cartografie sau eventual ma voi specializa in Quantum GIS ”.
Studentia cu rucsacul in spate!
Am vorbit cu Alex cand tocmai se intorcea din prima practica din viata lui de student la Facultatea de Geografie. Practica a durat o saptamana, timp in care a parcurs in jur de 1 500 de kilometri prin tara, pornid din Bucuresti si trecand prin Pitesti, Cluj, Targu Mures, Bstrita-Nasaud, Maramures, Lacul Sfanta Ana, Lacul Rosu, Cheile Bicazului si Bicaz. Pentru cei carora le place sa calatoreasca si sa descopere tara in amanunt, aceasta practica obligatorie poate fi visul oricarui student. In timpul practicii fiecare student tine un caiet de practica in care noteaza observatiile facute pe parcursul calatoriei, urmand ca la intoarcerea la facultate sa fie notati pentru acest caiet si examinati cu privire la obiectivele studiate in timpul calatoriei. Facultatea suporta si o parte din costul practicii, astfel incat, din costul total de 500 de lei al practicii (ce inseamna cazare, masa, autocar), studentii au achitat 380 de lei.
Quantum GIS poate fi AS-ul tau din maneca...
Studentii la Geografie sunt printre putinii care studiaza acest program in facultate. Un master in QGIS iti poate aduce mai tarziu o meserie banoasa si un viitor sigur, in cazul in care nu vrei sa devii profesor, sau sa lucrezi in cartografie sau cadastru (cele mai fecvent alese trasee profesionale de catre studentii la Cartografie).
Profesori intelegatori
Chiar daca este o facultate grea care inseamna multe zile incarcate in care cursurile incep la ora 8.00 dimineata si se mai termina la ora 8.00 seara, cu sesiuni aglomerate de cate 11 – 13 examene, si bibliografie de cate 700 de pagini pentru un singur examen in unele cazuri, Alex Balaban marturiseste ca profesorii sunt intelegatori si ca primesc uneori ajutor din partea lor la examene prin cate o intrebare ajutatoare bine pusa, idei sau sugestii, care ii ajuta sa se descurce cu subiectele de examen mai dificile.
Viata studenteasca
In ceea ce priveste viata studenteasca, se pare ca studentii de la Geografie sunt in general de gasca si prieteniile se leaga aici cu mai multa usurinta decat in facultatile cu prea multe „fitze”. Perioadele de practica si calatoriile prin tara faciliteaza legarea de prietenii mai stranse intre colegi, iar diversele activitati la care sunt cooptati de ASG (Asociatia Studentilor Geografi) ii ajuta sa se simta mai uniti si mai apropiati.
In ceea ce priveste dificultatile pe care le intampina un student de obicei in primul an, cand totul e nou si acomodarea se face mai greu, se pare ca acestea sunt facute mai suportabile de catre tutorii de an care se implica in problemele intampinate de studenti si ii ajuta sa le rezolve.
Asadar, daca esti convins ca Geografia este facultatea pe care vrei sa o urmezi, studiaza mai jos oferta educationala a Facultatii de Geografie pentru anul universitar 2015-2016 la nivel de studii de licenta:
Admitere Facultatea de Geografie 2015
Anul acesta, Facultatea de Geografie din cadrul Universitatii Bucuresti organizeaza concurs de admitere in lunile iulie si septembrie, la selectia candidatilor fiind luate in considerare scrisoarea de intentie (notata cu admis/respins) si media de la bacalaureat.
Iata mai jos cate locuri scoate la concurs anul acesta Facultatea de Geografie la cele 6 specializari ale ei:
Numar de locuri
Geografie – Bucuresti: Buget – 80, Taxa:60
Geografia Turismului – Bucuresti: Buget: 100, Taxa: 80
Geografia Turismului – Calimanesti: Buget- 25, Taxa:5
Geografia Turismului – Drobeta Turnu Severin: Buget: 20, Taxa: 20
Planificare Teritoriala – Bucuresti: Buget – 70, Taxa: 10
Planificare Teritoriala – Drobeta Turnu Severin: Buget – 20, Taxa-20
Hidrologie si Meteorologie – Bucuresti: Buget – 70, Taxa – 10
Cartografie – Bucuresti: Buget - 70, Taxa – 10
Stiinta Mediului - Geografia Mediului – Bucuresti: Buget – 100, Taxa – 20
Foto: collegetimes.com
Noutati




