Vrei sa dai la Politehnica? Iata cu ce absolventi de succes se mandreste aceasta universitate!
3/36730
calendar_month 14 Mai 2015, 00:00
Cea mai veche scoala de ingineri din Romania isi are inceputurile la 1818 cand Gheorghe Lazar a infiintat prima Scoala Tehnica cu predare in limba romana. Fosta „Scoala de Poduri si Sosele, Mine si Arhitectura” s-a reorganizat de-a lungul anilor in „Scoala de Poduri Sosele si Mine”, „Scoala Nationala de Poduri si Sosele”, devenind in cele din urma, in anul 1920, Scoala Politehnica din Bucuresti. In 1948 a fost infiintat Institutul Politehnic din Bucuresti, pentru ca din 1992 acesta sa se reorganizeze in Universitatea Politehnica Bucuresti.

De-a lungul anilor, prestigioasa institutie de invatamant a scolit viitori presedinti, ministri, regizori celebri, scriitori si jurnalisti, academicieni, arhitecti si cosmonauti. Asadar, fostii absolventi ai Politehnicii nu s-au remarcat doar in domeniul ingineriei, ci, cu diploma de inginer „in buzunar” conferita de aceasta scoala, au reusit sa cucereasca marele ecran si chiar spatiul cosmic. Printre fostii absolventi remarcabili ai scolii romanesti de politehnica se numara: arhitectul Ion Mincu, promotor al unui stil romanesc in arhitectura, parintele informaticii romanesti Grigore C. Moisil, regizorul Sergiu Nicolaescu, fostul presedinte Ion Iliescu, presedintele Academiei Romane Ionel Valentin Vlad sau fostii ministri: Ecaterina Andronescu, Radu Berceanu si Mircea Geoana. Iata mai jos traseele impresionante pe care le-au urmat cativa dintre absolventii de succes ai Politehnicii din Bucuresti:

1. Cristian Tudor Popescu
Actualul ziarist, scriitor si filmolog Cristian Tudor Popescu, este inginer la origine. C.T. Popescu a absolvit in 1981 Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti, alegand ulterior sa isi construiasca o cariera in jurnalism. A fost redactor-sef al cotidianului Adevarul, director al ziarului Gandul, presedinte al Clubului Roman de Presa, a fost desemnat de patru ori consecutiv ziaristul si analistul politic nr. 1 al Romaniei, detine premiul european pentru jurnalism al Fundatiei ZEIT-Stiftung si a fost distins cu „Ordine dei Giornalisti” in anul 2004, premiu ce i-a fost inmanat de presedintele Italiei, Carlo Azeglio Ciampi.
Pasiunea pentru cinematografie l-a determinat sa isi aprofundeze studiile in acest domeniu, devenind doctor in cea de-a saptea arta la UNATC. In anii 80 a obtinut cateva premii importante pentru colectia sa de povestiri SF, Planetarium. Criticul literar Nicolae Manolescu spunea despre Cristian Tudor Popescu la un moment dat: „Gazetarul acesta este mai inainte de toate, un scriitor. Un condei absolut extraordinar, unul dintre cele mai puternice condeie literare din ultimul deceniu.” Printre cartile semnate de C.T. Popescu se numara: Nobelul romanesc, Romania abtibild, Un cadavru umplut cu ziare, Luxul mortii, Cuvinte rare, etc.

2. Dumitru Prunariu
Primul cosmonaut roman a absolvit Facultatea de Inginerie Aerospatiala din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti in anul 1976. Doar 5 ani mai tarziu, in 1981, pe 14 mai, deci exact acum 34 de ani, Dumitru Prunariu devenea singurul roman care a zburat vreodata in spatiu. Inginerul aeronautic format la Bucuresti a participat atunci la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spatial „Intercosmos” petrecand printre stele 7 zile, 20 de ore si 42 de minute.
Cosmonautul si-a realizat astfel un vis pe care a declarat ulterior ca il avea de mic copil. Dumitru Prunariu a fost de-a lungul timpului ofiter inginer in cadrul Comandamentului Aviatiei Militare, sef al Aviatiei civile romane, presedinte al Agentiei Spatiale Romane, ambasador al Romaniei in Federatia Rusa, președintele Consiliului de ne-militarizare a spatiului cosmic din cadrul ONU. In prezent este general-maior in rezerva.

3. Alexandru Iosup
Romanul Alexandru Iosup, in varsta de 34 de ani, a tinut primele pagini ale ziarelor la inceputul acestui an, cand, a fost ales „Profesorul Anului” in Olanda. Alexandru Iosup este absolvent al Universitatii Politehnice din Bucuresti si de 10 ani isi desfasoara activitatea la Universitatea Tehnica din Delft (Olanda), unde si-a luat doctoratul in Informatica in 2009 si unde le preda studentilor olandezi dupa o metoda absolut originala care i-a adus si titlul de „profesorul anului”.
Alexandru Iosup foloseste jocul in timpul cursurilor pentru a le preda studentilor cele mai complexe notiuni din informatica si matematica. Metoda lui de predare, numita „gamification” s-a bucurat de un succes enorm printre studentii lui olandezi si este foarte eficienta deoarece se muleaza foarte bine pe personalitatile si aptitudinile foarte diferite ale studentilor.

4. Andrei Alexandrescu
A absolvit Facultatea de Inginerie Electrica din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti in iulie 1994. In cei 11 ani care au trecut pana in prezent, Andrei Alexandrescu a schimbat lumea in domeniul programarii, prin contributia pe care si-a adus-o in privinta limbajului de programare C++. In momentul de fata el este considerat un guru in domeniu si este autorul uneia dintre cele mai de succes carti despre programarea C++, Modern C++ Design.
Ca a oricarui roman de succes, cariera lui profesionala a luat avant dupa plecarea in America, unde si-a obtinut doctoratul la Washington University si unde a fost recrutat din 2010 in echipa de cercetare de la Facebook. Ce cerceteaza Andrei Alexandrescu la Facebook? Preferintele utilizatorilor aplicand metode matematice complexe traduse prin sisteme de inteligenta artificiala.
Foto: pds.ewi.tudelft.nl