studentie.ro  » universitar » admitere » Vrei sa studiezi la Academia de Politie? Iata de ce viata de student aici nu e la fel ca a studentilor civili!

Vrei sa studiezi la Academia de Politie? Iata de ce viata de student aici nu e la fel ca a studentilor civili!

Publicat: 30 Apr 2015 | Vizualizari: 4102

Pentru multi dintre voi, ideea de a studia la Academia de Politie poate fi un vis frumos sau poate... visul vietii voastre. In timp ce a fi declarat admis la aceasta institutie de invatamant superior nu e imposibil atat timp cat ai peste 1,65 m inaltime (baieti) si 1,60 m (fete), nu ai fost exmatriculat pentru abateri disciplinare dintr-o institutie de invatamant si ai media la purtare de cel putin 8 in cei patru ani de liceu, nici atat de usor nu este.

Stare buna de sanatate, psihic bun, conditie fizica buna

Inaintea examenlor propriu zise, candidatii la Academia de Politie trebuie sa treaca mai intai niste probe eliminatorii. Acestea constau intr-o vizita medicala care sa ateste faptul ca esti apt pentru aceasta institutie, un test psihologic si o serie de probe sportive la care vei fi declarat Admis sau Respins. Asadar, pregatirea pentru Academia de Politie inseamna si o pregatire fizica pe langa cea academica.
In cazul in care te intrebi de ce ai nevoie de o conditie fizica buna pentru a studia la aceasta institutie, raspunsul este simplu: viata de student la Academia de Politie presupune un regim militar din care fac parte programele dure de instructie, un orar strict si reguli de disciplina de la care nu te poti abate. Anul universitar la Academia de Politie incepe cu doua saptamani mai devreme decat in institutiile de invatamant superior civil, adica pe 15 septembrie, cu o tabara de instructie. In aceste tabere, conditia fizica foarte buna este obligatorie pentru a face fata antrenamentelor.

Program strict, disciplina severa

Faptul ca vei purta uniforma in anii studentiei, vine la pachet cu unele sacrificii. Asadar, daca iti place sa dormi pana tarziu si sa „bantui” prin oras cat mai mult si cat mai des in cautarea distractiilor studentesti, ar fi cazul sa te gandesti de doua ori inainte de a te inscrie la Academia de Politie.
Asta pentru ca un student la Academia de Politie nu prea are timp de leneveala dimineata. Desteptarea se da la ora 6.00, iar pana la ora 7.00 toata lumea e spalata, echipata in uniforma si inviorata. Urmeaza niste formalitati specifice, precum raportul si inspectia de dimineata, dupa care, in zilele de luni ale saptamanii, intonarea imnului si ridicarea drapelului.
Dupa micul dejun, incep cursurile, mai exact la ora 8.00.
Viata de zi cu zi a studentului de la Academia de Politie mai inseamna, pe langa activitatea academica: plantoane, serviciul pe subunitate sau sa fii de serviciu la bucatarie, unde trebuie sa prestezi diverse activitati specifice.

Si cu iesitul in oras cum e?

In oras vei iesi vineri seara, sambata si duminica, precum si in sarbatorile legale, potrivit regulamentului intern. Asta inseamna ca nu ai nevoie de invoire semnata si aprobata in aceste zile. Daca vrei sa iesi in oras in oricare alte zile, ai nevoie de invoire individuala aprobata de instructorul de an. Si nu te gandi ca vei putea sa iti procuri astfel de invoiri de cate ori vei vrea. Conform regulamentului, ai voie la o invoire individuala pe saptamana. Totusi, daca vei avea medie peste 9.00, atunci iti vei asigura mai multa libertate de a iesi in oras, pentru ca iti vei castiga astfel dreptul la invoire zilnica.

Vrei sa pleci acasa sau la mare de 1 Mai?

Daca ai nevoie de 4,5 zile libere, atunci iti trebuie o permisie. Asta inseamna o invoire prelungita, cu durata de 3-5 zile, in afara localitatii. Pentru a o obtine, trebuie sa stii din timp cand vrei sa pleci si unde vrei sa pleci, pentru ca vei avea nevoie de aprobare de la Decan pentru ea. La intoarcere, ai grija sa fii punctual! Asta pentru ca intarzierea nemotivata si fara anuntare, cu mai mult de 24 de ore la intoarcerea din invoiri, permisii, misiuni, concedii medicale, vacante, stagii de practica, poate fi sanctionata cu exmatricularea.
In cazul in care vei obtine cea mai mare medie la finalul unui an universitar, in anul universitar urmator vei fi beneficiarul permisiilor de merit, un plus fata de studentii de... rand.
Ce zici? Te inscrii? Iata aici perioada de inscrieri si numarul de locuri scoase anul acesta la concurs de Academia de Politie „Alexandru Ion Cuza” din Bucuresti.
Foto: academiadepolitie.ro

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 2 - 3 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2022-06-26 00:00:00 - 2022-07-07 00:00:00