Aditivi chimici
calendar_month 29 Nov 2013, 00:00
Sunt substante de natura chimica sau microbiologica, care nu sunt consumate ca alimente, nu sunt ingrediente, pot avea sau nu valoare nutritiva, putand fi adaugate in procesul tehnologic de la fabricare la ambalare si depozitare pentru imbunatatirea produsului sau procesului tehnologic. Folosirea aditivilor are caracter de intentionalitate spre deosebire de contaminanti, a caror prezenta intr-un produs este intâmplatoare.

Folosirea aditivilor este justificata in scopul:
- conservarii valorii nutritive a unui produs alimentar;
- ameliorarii duratei de conservare si stabilitate a unui produs alimentar;
- favorizarii fabricarii, ambalarii, depozitarii si transportului produselor alimentare;
- imbunatatirii caracteristicilor senzoriale ale produselor alimentare

Folosirea aditivilor nu este justificata in cazul in care:
- doza de folosire propusa pune in pericol sanatatea consumatorilor;
- rezulta o diminuare sensibila a valorii nutritive a produselor alimentare;
- se intentioneaza mascarea defectelor produsului alimentar sau ascunderea unor defecte de fabricatie sau manipulare;
- se induce in eroare consumatorul.

Cerinte pentru evaluarea aditivilor alimentari inainte de autorizare
Date tehnice: denumirea substantei conform IUPAC, sinonime, denumire comerciala, prescurtari, denumire comuna, numar de identificare.
Specificatii: compozitie, formula empirica si structurala, masa moleculara, grad de puritate (%), natura impuritatilor continute, procentajul impuritatilor semnificative.
Informatii asupra procesului de fabricatie.
Metode de analiza pentru descrierea substantelor.
Justificarea aditivului, utilizarea prevazuta si scopul, doza de incorporare in produse.
Date privind toxicitatea.