Aditivi chimici
calendar_month 29 Nov 2013, 00:00
Folosirea aditivilor este justificata in scopul:
- conservarii valorii nutritive a unui produs alimentar;
- ameliorarii duratei de conservare si stabilitate a unui produs alimentar;
- favorizarii fabricarii, ambalarii, depozitarii si transportului produselor alimentare;
- imbunatatirii caracteristicilor senzoriale ale produselor alimentare
Folosirea aditivilor nu este justificata in cazul in care:
- doza de folosire propusa pune in pericol sanatatea consumatorilor;
- rezulta o diminuare sensibila a valorii nutritive a produselor alimentare;
- se intentioneaza mascarea defectelor produsului alimentar sau ascunderea unor defecte de fabricatie sau manipulare;
- se induce in eroare consumatorul.
Cerinte pentru evaluarea aditivilor alimentari inainte de autorizare
Date tehnice: denumirea substantei conform IUPAC, sinonime, denumire comerciala, prescurtari, denumire comuna, numar de identificare.
Specificatii: compozitie, formula empirica si structurala, masa moleculara, grad de puritate (%), natura impuritatilor continute, procentajul impuritatilor semnificative.
Informatii asupra procesului de fabricatie.
Metode de analiza pentru descrierea substantelor.
Justificarea aditivului, utilizarea prevazuta si scopul, doza de incorporare in produse.
Date privind toxicitatea.
Noutati




