studentie.ro  »  Universitar  »  Cursuri  »  Concepte si problematica

Concepte si problematica

calendar_month 14 Nov 2013, 00:00
In acest moment termenul de baza de date a intrat in limbajul curent fiind folosit uneori si in alte acceptiuni decât cea de provenienta. In acest capitol sunt definite conceptele de baza de date (BD) si sistem de gestiune a bazelor de date (SGBD) si se face o trecere în revista a elementelor continute în aceste definitii.

Sunt prezentate apoi functiile pe care trebuie sa le asigure un SGBD si categoriile de utilizatori ale unui astfel de sistem. Capitolul se incheie cu prezentarea celor trei nivele de descriere a unei baze de date si a conceptului de independenta date-program.

Baza de date si Sistem de gestiune a bazelor de date Literatura de specialitate contine mai multe definitii pentru conceptele de baza de date si sistem de gestiune a bazelor de date. În continuare sunt prezentate cele din [DeAd82]
pentru valoarea lor descriptiva.

Definitie: O baza de date este un ansamblu structurat de date inregistrat pe suporturi accesibile calculatorului pentru a satisface simultan cerintele mai multori utilizatori intr-un mod selectiv si in timp util.

Definitie: Un sistem de gestiune a bazelor de date este ansamblul de programe care permit utilizatorului sa interactioneze cu o baza de date.