Curs de psihologie. Psihologia educatiei timpurii
calendar_month 07 Feb 2008, 00:00
Prenatalitatea si psihologia educarii fatului
Ce tipuri de relatii credeti ca s-ar putea stabili intre mama si fat, intre tata si fat? Identificati efecte posibile ale unor astfel de relatii asupra fatului!

Graviditatea reprezinta inceputul unui nou anotimp interior: cel al iubirii neconditionate, infinite, de sorginte divina. Prin iubire sau rejectie, mama va modela viata afectiva a celui ce se va naste. Impreuna cu tatal ea are o influenta decisiva asupra a ceea ce copilul spera, viseaza, gandeste si indeplineste in cursul existentei sale postnatale. Ceea ce copilul traieste in uter reprezinta fundamentul atitudinilor sale fata de viata si a modului in care percepe si experimenteaza lumea, intrucat mama semnifica in mod simbolic aceasta lume, viata, ceilalti.

Cercetarile arata ca incepand cu momentul conceptiei, apare si se dezvolta receptivitatea fatusului la contactul cu stimulii afectivi, acesta reactionand prin raspuns si anticipare. Asadar fiecare experienta emotionala a mamei va fi simtita si traita din plin de catre fatus: bucurie, tristete, nervozitate, frica, dezamagire, neincredere. Experienta rezultata intipareste engrame in constiinta primitiva, prelogica, prerationala si afectiva care le fixeaza in memoria senzoriala, constituind fundatia pentru experientele de mai tarziu.