Curs Economie. BUNASTARE SI SARACIE. POLITICI DE REDISTRIBUIRE A VENITULUI
calendar_month 11 Oct 2007, 00:00
Inegalitate si saracie. Minimul de subzistenta si pragul saraciei.
Dezvoltarea economica trebuie sa conduca la dezvoltarea stabila a colectivitatii, printr-o distribuire a rezultatelor intr-o maniera cat mai echitabila, altfel ... repercusiunile sociale fac ca ele sa fie program sortit esecului.

Abordarea economiei de piata se face cunoscand nivelul dreptatii sociale:
a) dreptatea sociala ca rezultat (cand se obtin rezultate pozitive-social )
b) dreptatea sociala ca procedura (prezenta in urma folosirii unor mijloace, instrumente, parghii: protectie sociala, programe sociale diferentiate pe categorii de indivizi, securitate sociala etc.)
­- repartitia inegala a rezultatelor ca urmare a participarii inegale la producerea bunurilor determina pozitii diferite ale omului in societate, locul sau in structura economica prelungindu-se in cea sociala, are un statut economico-social particular, specific, interesul sau personal.
­- inegalitatea sanselor apare ca o consecinta nu numai a pietei si concurentei dar si a modului in care fiecare intelege sa se integreze intr-o anumita schema sociala.
­ - saracia se contureaza ca o consecinta simultana a inegalitatii sanselor (mat-valoric) si a unei dreptati sociale insuficient controlate si valorificate din punct de vedere al procedurilor sociale de redistribuire.