Curs Economie. FLUCTUATIILE ACTIVITATII ECONOMICE
calendar_month 11 Oct 2007, 00:00
Ciclicitatea ­ trasatura a activitatii economice
- Activitatea economica si indicatorii acesteia inregistreaza cresteri in unele perioade, in altele stagnari sau chiar reduceri. Practic are o evolutie neliniara, fluctuanta (sezoniere sau ciclice).
­ Fluctuatiile sezoniere se produc pe parcursul unui an, ca urmare a influentei unor factori naturali sau sociali si sunt in general explicabile si previzibile.
­ Factorii naturali climaterici imprejurari sociale (obiceiuri...) creeaza fluctuatii in activitatea economica: agricultura, turism, constructii etc.

­ Fluctuatiile intamplatoare, accidentale, sunt determinate de factori aleatori sau evenimente neasteptate catastrofe naturale, evenimente sociale si politici deosebite, decizii neasteptate ale agentilor economici o anumita stare de spirit a populatiei etc.
­ Fluctuatiile ciclice ­ determinate de factori ce tin de functionarea activitatilor economice, de interdependentele dintre partile sale. Sunt fluctuatii agregate si se reproduc dupa o anumita regularitate, desi nu pot fi incadrate in termene riguroase, exacte.