Curs Managementul resurselor umane. BILANTUL SOCIAL
calendar_month 11 Oct 2007, 00:00
Bilantul social - instrument de gestiune a resurselor umane extrem de nou - este utilizat in foarte putine tari; dintre acestea, Franta este una din cele mai avansate in folosirea lui cu succes. Coroborând acest aspect cu lipsa unei bibliografii suficient de vaste pentru a ne permite elaborarea unei sinteze pe care sa o adaptam la specificul conducerii resurselor umane din România, ne propunem, in acest capitol, sa analizam si exemplificam experienta Frantei in acest domeniu.


Structura si prezentarea

Concept. Termenul de "bilant" poate fi inselator. Contrar aparentelor, bilantul social nu este un tablou cu doua coloane care sa evidentieze, la un moment dat, echilibrul dintre resursele (sociale) ale intreprinderii si folosirea lor, intre activ si pasiv, dupa modelul bilantului contabil si din care sa rezulte daca intreprinderea realizeaza profit sau pierdere. Bilantul social este un instrument informational si de gestiune, retrospectiv si recapitulativ. El se prezinta ca un document elaborat anual sub forma unui tablou, cuprinzând un sir de informatii exclusiv cantitative, necomentate, care exprima starea sociala si conditiile de munca din intreprindere.

Termenul de "bilant" este deci inteles in sensul unui inventar sau al unei liste de probleme, al unei dari de seama cu privire la personal, similar acceptiunii bilantului de sanatate sau bilantului unei legislaturi. Prin difuzarea larga a bilantului social, noul dialog social din intreprindere are ca suport o suita de indicatori obiectivi, aceiasi de la un an la altul.