Economie Generala
calendar_month 03 Dec 2013, 00:00
In analiza activitatii economice se porneste de la om si nevoile sale. Notiunea de nevoie sau de trebuinta umana desemneaza, in acceptiunea cea mai generala, sentimentul de privatiune acompaniat de dorinta de a o face sa dispara. Lipsa sau privatiunea desemneaza nevoia inca nesatisfacuta; ea naste dorinta ca stare psihologica a celui care crede ca ii lipseste ceva. Pe plan economic, sentimentul privatiunii conduce la a dori un bun material sau serviciu.

Nevoile umane constituie impulsul tuturor activitatilor umane, iar satisfacerea lor - scopul acestora.

NEVOILE UMANE sunt preferinte, dorinte, resimtiri, asteptari ale oamenilor de a avea, de a fi, de a sti si de a crede, respectiv de a-si insusi bunuri, toate acestea fiind conditionate si devenind efective in functie de nivelul dezvoltarii economico-sociale (conditionare obiectiva) si de nivelul de dezvoltare a individului (conditionare subiectiva).

Nevoile umane se caracterizeaza prin anumite trasaturi, fiecare caracteristica reflectand, in fapt, un principiu economic esential:

a) sunt nelimitate ca numar- aparitia de noi trebuinte pe masura satisfacerii celor vechi si in continuarea lor ;
b) sunt limitate in capacitate- satisfacerea unei anumite nevoi presupune consumarea unei cantitati date dintr-un bun ceea ce face ca intensitatea resimtirii unei nevoi sa scada;
c) sunt concurente- unele nevoi se extind in detrimentul altora, ca se inlocuiesc, se substituie intre ele ;
d) sunt complementare- adica evolueaza in sensuri identice;
e) orice nevoie se stinge momentan prin satisfacere

RESURSELE ECONOMICE reprezinta totalitatea elementelor si imprejurarilor utilizate - direct sau indirect - sau utilizabile ca premise la producerea si obtinerea de bunuri economice.