studentie.ro  »  Universitar  »  Cursuri  »  Istoria economiei

Istoria economiei

calendar_month 22 Mai 2013, 00:00
Procesele inregistrate in industrie au determinat modificari cantitative structurale si calitative in repartitia si utilizarea factorilor de productie, in infrastructura, in rel. comerciale si in activitatea de consum.

Transporturile
Au fost impulsionate de dezvoltarea industriei prin producerea mijloacelor de transport mai performante cu o capacitate de transport mai mare si cu o viteza de deplasare mai mare. Aceasta a permis transportarea intr-un timp mai scurt a unor cantitati mai mari de marfuri determinand reducerea costurilor unitare la randul lor dezvoltarea transporturilor a impulsionat dezvoltarea industriei prin deplasarea mai eficienta a factorilor de productie si a produselor catre locurile de vanzare. Dezvoltarea cea mai insemnata au inregistrat-o transporturile feroviare.


Transporturile feroviare

S-au construit mii de km. De cale ferata si a crescut in mod deosebit productia de locomotive si vagoane . La nivel mondial in Anglia in sec 19 existau peste 280 de intreprinderi producatoare de locomotive si vagoane . Societatile din acest domeniu au devenit in scurt timp deosebit de profitabile.

In majoritatea tarilor europene statul s-a implicat activ in dezvoltarea transporturilor feroviare participand cu o cota insemnata la capitalul societatilor din acest domeniu. In SUA dezvoltarea transporturilor feroviare s-a facut numai pe baza capitalului privat, societatile respective erau organizate ca S.A. iar actiunile lor se vindeau la cursuri foarte ridicate la bursele de valori obtinand profituri mult mai mari decat societatile industriale.