Suport de curs Drept penal
calendar_month 19 Mai 2015, 00:00
Orice societate pentru existenta si dezvoltarea sa are nevoie sa apere valorile sociale fundamentale impotriva faptelor periculoase. De aceea apararea sociala impotriva faptelor periculoase a devenit o functie importanta a statului pe care o realizeaza cu ajutorul dreptului penal.
Prin stabilirea prin lege a faptelor periculoase pentru valorile sociale fundamentale si a sanctiunilor aplicabile celor ce savarsesc astfel de fapte, dreptul penal contribuie la apararea acestor valori.
Termenul „drept penal“, asa cum s-a aratat in literatura juridica, este folosit atat pentru a denumi dreptul penal ca ramura a sistemului nostru unitar de drept, cat si stiinta dreptului penal, ca ramura a stiintelor juridice care studiaza aceasta ramura a dreptului. Cele doua notiuni nu se confunda; prima se refera la normele si institutiile dreptului penal, cea de a doua, are in vedere, conceptiile, ideile si teoriile privitoare la dreptul penal, adica doctrina dreptului penal.
Intre dreptul penal si stiinta acestuia exista o stransa legatura in sensul ca normele penale in vigoare reflecta, in principiu, nivelul de dezvoltare al stiintei dreptului penal, astfel ca, studierea dreptului penal ca legislatie nu se poate face decat in lumina doctrinei sale. Pe de alta parte, doctrina dreptului penal tine seama de practica de aplicare a normelor penale (jurisprudenta), se imbogateste cu experienta si concluziile practicii judiciare. In literatura de specialitate dreptul penal ca legislatie este definit diferit.
Noutati




