studentie.ro  »  Universitar  »  Laboratoare  »  Inteligenta artificiala - limbajul Prolog

Inteligenta artificiala - limbajul Prolog

calendar_month 26 Ian 2010, 00:00
Prolog se poate ajunge la solutii prin inferenta logica (deductie logica) pornind de la ceva cunoscut in prealabil. Tipic, un program in limbajul Prolog nu este o secventa de actiuni ci o multime de fapte si reguli care impreuna duc la niste concluzii logice. Prolog este ceea ce numim un limbaj declarativ.

Prolog lucreaza cu asa numitele predicate logice. Un predicat este o forma foarte clara si concisa de a exprima un fapt existent. Se utilizeaza o sintaxa foarte simpla, apropiata de limbajul natural pentru a exprima un predicat logic.

Limbajul Prolog contine un motor de inferenta care efectuaza deductiile logice pornind de la niste fapte cunoscute. Prolog incearca sa deduca daca o ipoteza este adevarata (cu alte cuvinte sa raspunda la intrebari) prin interogarea unui set de informatii deja adevarate.

O alta caracteristica importanta a limbajului Prolog este aceea ca gaseste toate solutiile unei probleme. Prolog nu parcurge baza de date logica pur si simplu ci, dupa gasirea unei solutii la o problema, poate face o revenire pentru gasirea altor solutii.