Laborator Automatul de comanda si control cu memorie ROM
calendar_month 20 Ian 2010, 00:00
In acest laborator este tratata o aplicatie a memoriilor ROM si anume automatul programabil CROM. La baza acestuia sta un circuit de memorie ROM si un numarator de adrese cu incrementare. in plus, pot exista si circuite demultiplexoare pentru extinderea magistralei de comenzi dar si multiplexoare de teste. Automatul CROM sta la baza unitatii de executie care exista intr-un procesor.

Cunoasterea acestuia este un prim pas in intelegerea mecanismului de executie a instructiunilor si de efectuare a testelor si a salturilor in memoria de programe. Utilitatea laboratorului consta in primul rand in suportul tehnic pe care il aduce pentru intelegerea mecanismelor care au loc intr-un procesor. Pe de alta parte, automatele CROM sunt utilizate in proiectarea cu circuite reconfigurabile, la construirea unor nuclee programabile, capabile sa execute seturi secventiale de comenzi.

In lucrul cu memoriile ROM se disting trei etape distincte: programarea memoriei, stergerea memoriei si citirea memoriei. intr-o aplicatie o memorie ROM este vazuta ca un circuit de memorare care permite numai citirea acestuia. insa, pentru a putea folosi o memorie ROM ea trebuie initial programata, adica scrisa cu secventa de date dorita. Spre deosebire de clasa memoriilor RAM scrierea (programarea) memoriilor ROM este o etapa distincta de cea de functionare normala.