studentie.ro  »  Universitar  »  Laboratoare  »  Laborator Mecanisme pentru administrarea memoriilor intr-un sistem

Laborator Mecanisme pentru administrarea memoriilor intr-un sistem

calendar_month 20 Ian 2010, 00:00
In lucrul cu memorii de dimensiuni mari, una din problemele care apar sunt legate de modul in care sunt generate adresele care conduc la locatiile ce se doresc accesate. Rezolvarea acestei probleme este facuta prin intermedierea intre procesor si memorie a unor module logice, a caror componenta de baza o constituie registrii, denumite unitati de administrare a memoriei (Memory Management Unit – MMU).

Aceasta lucrare isi propune studiul unitatilor de administrare ale memoriilor care exista intr-un sistem de
calcul. Pe parcursul ei se vor construi module MMU, utilizand circuitele reconfigurabile FPGA, care vor asigura accesarea memoriilor din clasa SRAM existente pe machetele de laborator (cu organizarea 256ko) si un „procesor” realizat sub forma unui automat CROM in circuitul reconfigurabil (proiectat in laboratorul 4).

Laboratorul face o incursiune in mecanismele hardware care se afla in spatele tehnicilor de accesare segmentata si paginata a memoriei, existente la microprocesoarele din calculatoare, dar prezinta si tehnici de proiectare cu circuite reconfigurabile pentru accesarea memoriilor RAM externe.

Notiuni teoretice:
Unitatea de management a memoriei este un motor logic intermediar plasat intre unitatea centrala UC (procesor) si memoria respectivului sistem. Scopul acestui bloc este acela de a translata adresele logice emise de catre U.C in adrese fizice prin care se adreseaza efectiv memoria.

De obicei procesoarele nu au capacitatea directa de a adresa in intregime memoria de lucru deoarece numarul liniilor de adrese emise direct de catre procesor este mai mic decat numarul liniilor de adrese necesare lucrului cu memoria principala a sistemului de calcul (adresa fizica).

Exista doua mecanisme de administrare a memoriei intalnite in practica ce isi propun sa rezolve aceasta problema: administrarea segmentata si administrarea paginata.