Simboluri utilizate in reprezentarea schematica a componentelor sarcinilor de manipulare
calendar_month 13 Mai 2010, 00:00
Realizarea functiilor de manipulare implica realizarea unui numar de operatii de manipulare diferite, cu o frecventa si succesiune ceruta de tipul si marimea sarcinii de fabricatie, de procedeele tehnologice si logistice aplicate, precum si de procedeele informationale necesare.

Manipularea obiectelor materiale se realizeaza printr-un ansamblu de miscari elementare care asigura transferul bucata cu bucata sau continuu, deplasarea, orientarea, separarea si pozitionarea acestora in raport cu un element al dispozitivului, instalatiei, masinii sau utilajului considerat ca baza, precum si evacuarea obiectului prelucrat.

Miscarile elementare necesare manipularii obiectelor materiale definesc operatiile de manipulare. Prin asocierea acestora in tipuri de operatii se constituie modurile de manipulare prin care se realizeaza sortarea obiectelor. Operatiile de manipulare pe care le pot realiza diverse mecanisme din structura subsistemului logistic de manipulare automata sunt prezentate in schema din figura 1.

2. Simbolizarea operatiilor de manipulare
Pentru simplificarea dialogului intre specialisti sau intre proiectanti si executanti, sau realizat simboluri pentru fiecare miscare elementara din cadrul unei operatii de manipulare. in prezent exista foarte multe versiuni ale unui limbaj de exprimare prin simboluri asociat sistemelor de manipulare automata. Unificarea acestora intr-un singur limbaj nu a fost posibila din cauza lipsei de discutii orientate pe tema respectiva [26]. Astfel, japonezii utilizeaza propriile lor simboluri, americanii la fel, iar in tarile din estul Europei exista diverse versiuni bazate pe propriile lor experimente. O unificare oarecum acceptata s-a realizat in Comunitatea Europeana. Acest limbaj utilizat mai intai pentru masinile unelte, s-a dovedit a fi foarte sugestiv si ca urmare a fost standardizat (VDI 3239-80, VDI 2860-90).