Absorbtia fondurilor structurale - studiu de caz la entitati teritoriale - comuna Halmasd
calendar_month 21 Iun 2010, 00:00
Aceasta lucrare isi propune sa analizeze cat mai bine cu putinta, aspecte legate de posibili factori de dezvoltare economica a tarii (si nu numai economica), prin absorbtia de fonduri stucturale europene. Acest punct forte de care beneficiaza Romania, este o chestiune de actualitate si de mare interes atat pentru comunitatea internationala cat si pentru oamenii de rand, fie ei cetateni romani sau chiar cetateni ai altor tari.
Data fiind situatia economica mondiala actuala(criza economica) ,Guvernul Romaniei se confrunta cu probleme care nu au fost prevazute atunci cand s-au facut estimari ale situatiilor viitoare. in perioada trecuta acestui an, cresterea economica a tarii noastre a depasit cu mult media cresteri economice din Uniunea Europeana (fiind sprijinita de o legislatie de incurajare a investitiilor straine) reusind sa atraga investitori externi suficient de importanti. insa in momentul inceperii crizei,acestia si-au redus activitatea (sau chiar au oprit-o) reusind astfel sa creeze un „blocaj” in intreg sistemul economic: reducerea productiei a determinat in primul rand reducerea personalului, apoi scaderea cererii pentru distributie (atat in amonte cat si in aval) , reducerea cererii pentru materii prime, materiale auxiliare, aparatura, etc.
Concedierile intervenite in urma reducerii activitatii desfasurate de fiecare firma in parte (generata de imposibilitatea de a vinde produsele si serviciile), au facut sa creasca procentul somajului national, ceea ce implica costuri pentru Bugetul Statului. Al doilea efect important generat este scaderea cererii pentru materille prime folosite( asadar si furnizorii vor avea mai putine vanzari); nemaifiind cerere pentru se aproviziona si nici pentru a vinde clientilor marfa proprie, in mod normal dispare o buna parte din cererea pentru firmele care o transportau(deci societatile de distributie au si ele de suferit).
Cuprins
Cuprins 3
Abrevieri 3
Introducere 5
Capitolul 1 – Fondurile Structurale 9
1.1.Fondurile structurale – definitii si prezentare 9
Definitie: 10
Principii operationale 11
Obiectivele Fondurilor Structurale 12
1.2.Istoric si evolutie 13
1.3.Clasificari si tipuri 16
Capitolul 2 – Existenta unei strategii la nivel national de absorbtie a Fondurilor Structurale 22
2.1. Evolutie 22
2.2. Situatia actuala 25
2.3.Perspective si recomandari 27
Capitolul 3 –Situatia reala existenta in teritoriu – 32
Studiu de caz la primaria Halmasd, judetul Salaj 32
3.1.Potential natural si antropic 32
Prezentare generala 32
Context socio-economic 35
3.2.Obiectivele de dezvoltare economico-sociala pe termen mediu si lung 42
Obiective generale 42
Obiective specifice 42
3.3.Proiecte realizate si in curs de realizare 47
Proiecte realizate 47
Proiecte in curs de realizare 53
Concluzii 59
Bibliografie 61
Noutati