Aspectele protectiei sociale privind copiii cu handicap mintal
calendar_month 05 Iul 2010, 00:00
Fiecare stat protejeaza drepturile si libertatile cetatenilor sai in functie de realitatile si particularitatile sale economice, sociale, culturale. Scoala, familia si comunitatea sunt concepute ca un continuum complex, ca un sistem ale carui elemente, prin influentele lor reciproce, genereaza functionalitati si disfunctii. Gradul de civilizare a unei societati este dat si de atitudinea acesteia fata de persoanele ce necesita suport social, inclusiv fata de cum isi trateaza fiecare societate, persoanele cu handicap.
Actualitatea temei: Tematica acestei lucrari se inscrie intr-o latura care, cred ca reprezinta o directie fundamentala a asistentei sociale romanesti, si anume voi incerca sa fac o analiza a problemelor cu care societatea noastra se confrunta vizavi de situatia reala a copiilor cu handicap. Problema copiilor cu deficiente si in special cu handicap mintal este in intreaga lume, mai ales in zona invatamantului, din ce in ce mai important. Acestia au probleme serioase si grave de sanatate, astfel ca obliga societatea sa le acorde mai multa importanta si sa vina cu mai multe solutii tinand cont ca pentru acestia este din ce in ce mai dificil sa se adapteze noilor realitati sociale.
In tara noastra sistemul asistentei sociale se afla intr-un proces continuu de adaptare, politicile sociale se doresc a fi eficiente, eficace si fezabile pentru a veni in sprijinul celor asistati social.
Motivatia Am ales aceasta tema pentru lucrarea mea deoarece imi doresc sa lucrez cu astfel de copii, care au nevoie de tot suportul profesionist pe care il pot primi. Deoarece lucrez in domeniul asistentei sociale, cunosc indeaproape problemele pe care le intampina copiii ce sufera de handicap mintal si doresc sa aduc in atentie anumite aspecte metodologice ale muncii asistentului social in raport cu nevoile sociale ale acestor copiii, in vederea integrarii cat mai reusite ale acestora in societate..
Ipotezele lucrarii de la care am pornit au fost urmatoarele:
1. Cu cat asistentul social este mai bine pregatit profesional, cu atat este posibil ca acesta sa obtina rezultate mai bune in munca lor cu copiii cu handicap;
2. Daca asistentul social beneficiaza de sprijinul familiilor din care provin copiii cu handicap mintal, atunci consilierea acestor copii este mai eficienta.
Noutati