Concursul de infractiuni: consideratii generale privind pluritatea de infractiuni
calendar_month 21 Iun 2010, 00:00
In teoria, legislatia si practica judiciara penala, exista o problema mult dezbatuta, aceea a pluralitatii de infractiuni. Aceasta este o problema importanta deoarece ea pune intrebari multiple, unele cu privire la natura juridica si altele la raspunderea penala a individului.

in dreptul penal prin pluralitate de infractiuni este desemnata situatia in care o persoana savarseste mai multe infractiuni inainte de a fi condamnata definitive pentru vreuna din ele cat si situatia in care o persoana savarseste din nou o infractiune dup ace a fost condamnata definitive pentru alta infractiune.

in codul penal roman in vigoare, pluralitatea de infractiuni este reglementata in titlul privind infractiunea art. 32-40. Includerea pluralitatii de infractiuni in titlul privind infractiunea reflecta conceptia legiuitorului penal roman de a acorda prioritate problemelor de stabilire a situatiilor in care exista pluralitate de infractiuni.

De altfel institutia pluralitatii de infractiuni apartine deopotriva si raspunderii penale , deoarece aplicarea pedepsei pentru ansamblul infractional ridica problema gasirii celor mai adecvate sisteme de sanctionare care sa corespunda periculozitatii sociale reliefate prin savarsirea mai multor infractiuni de catre aceeasi persoana.
Termenii de unitate si pluralitate au, in sens larg, in domeniul dreptului penal, acelasi inteles pe care il au in limbajul comun.

Unitatea sau pluralitatea de infractiuni se pune ca problema atunci cand trebuie sa se stabileasca daca mai multe actiuni, savarsite de aceeasi persoana, formeaza o singura infractiune sau, dimpotriva, doua sau mai multe infractiuni. Obiectul evaluarii il formeaza deci un ansamblu de acte (actiuni sau inactiuni), iar baza de evaluare o constituie insasi notiunea de infractiune creata de legiuitor.

In doctrina si in jurisprudenta, s-a decis ca exista unitate de infractiune atunci cand, in activitatea desfasurata de o persoana, identificam continutul unei singure infractiuni si ca exista pluralitate de infractiuni atunci cand in acea activitate identificam continuturile a doua ori mai multe infractiuni.

In intelesul sau cel mai larg, termenul ,,pluralitate de infractiuni" desemneaza un grup de doua sau mai multe infractiuni. Pluralitatea nu este insa juridic relevanta decat daca intre cele doua sau mai multe infractiuni care o formeaza exista o anumita legatura din care decurg anumite consecinte juridice. Aceasta legatura poate fi personala ,,in personam" in sensul ca toate infractiunile au fost savarsite de aceeasi persoana, sau reala ,,in rem" atunci cand intre infractiuni care alcatuiesc pluralitatea exista o legatura obiectiva de loc, de timp, de cauzalitate.

Cuprins Consideratii generale privind pluralitatea de infractiuni Sectiunea 1 - Notiunea de pluralitate de infractiuni ; ---------------pag. 1 Sectiunea a 2 - a - Formele pluralitatii de infractiuni ; ---------------pag. 6 -Pluralitatea de infractori ; ---------------pag. 10 Sectiunea a 3 - a - Istorie si elemente de drept comparat privind institutia concursului de infractiuni ; ---------------pag. 14 Capitolul I 1. Definitia si conditiile concursului de infractiuni; ---------------pag. 18 2. Conditiile concursului de infractiuni ; ---------------pag. 21 3. Savarsirea a doua sau mai multe infractiuni; ---------------pag. 22 4. Savarsirea infractiunilor de aceeasi persoana; ---------------pag. 23 5. Savarsirea infractiunilor inainte de condamnarea definitiva a infractorului pentru vreuna din ele; ---------------pag. 24 6. Cel putin doua dintre infractiuni sa fie susceptibile de condamnare. ---------------pag. 25 Capitolul II – Formele concursului de infractiuni ---------------pag. 27 Sectiunea 1 - Concursul real (material) de infractiuni; ---------------pag. 29 1. Concursul real simplu; ---------------pag. 33 2. Concursul real caracterizat sau cu conexitate; ---------------pag. 35 Sectiunea a 2-a - Concursul ideal (formal) de infractiuni; ---------------pag. 38 1. Notiune si caracterizare; ---------------pag. 38 2. Concursul ideal si concursul de calificari; ---------------pag. 40 Capitolul III - Sanctionarea concursului de infractiuni Sectiunea 1 - Sisteme de sanctionare a concursului de infractiuni; ---------------pag. 46 1. Sistemul cumulului aritmetic; ---------------pag. 48 2. Sistemul absorbtiei; ---------------pag. 49 3. Sistemul cumulului juridic; ---------------pag. 50 Sectiunea a 2-a - Pedeapsa principala in caz de concurs real de infractiuni; ---------------pag. 52 Sectiunea a 3-a - Pedeapsa complementara in caz de concurs de infractiuni; ---------------pag. 54 Sectiunea a 4-a - Aplicarea masurilor educative; ---------------pag. 55 Sectiunea a 5-a - Contopirea si computarea pedepselor; ---------------pag. 57 -Computarea pedepselor ; ---------------pag. 58 Sectiunea a 6-a - Pedeapsa in caz de concurs de infractiuni savarsite de persoana juridica. ---------------pag. 60 Capitolul IV – Implicatiile procesual – penale ale institutiei concursului de infractiuni. ---------------pag. 62 Bibliografie ---------------pag. 64