Conditii si impedimente la hirotonie
calendar_month 14 Ian 2013, 00:00
Vorbind despre casatorie si familie, trebuie sa ne referim in primul rand la realitatea biblica despre creatia omului. Viata se naste din iubire astfel omul apare in varful ierarhiei creatiei ca rod al iubirii, al unirii dintre ceresc si pamantesc, astfel omul a fost facut de Dumnezeu dupa crearea tuturor celorlalte fapturi, ca o incoronare a lucrarii Lui.

Taina Nuntii este un act sfant, de origine dumnezeiasca, in care prin preot, se impartaseste harul Sfantului Duh, unui barbat si unei femei ce se unesc liber in casatorie, care sfinteste si inalta legatura naturala a casatoriei la demnitatea reprezentarii, unirii duhovnicesti dintre Hristos si Biserica.

A vorbi despre Nunta ca taina dumnezeiasca inseamna a ne referi la sfintenia pe care a dobandit-o casatoria in viata crestina, in virtutea careia unirea fireasca dintre cei doi soti este transfigurata, iar iubirea dintre ei este proiectata in absolut. Sfintenia face din casatorie o relatie care transcende ordinea naturala.

Casatoria este socotita drept cea mai veche institutie a dreptului divin, fiindca ea a luat fiinta - asa cum se refera in Sfanta Scriptura - odata cu crearea primilor oameni, Adam si Eva. In capitolele unu si doi de la Facere se spune ca dupa ce Dumnezeu a facut pe om, a vazut ca "nu este bine sa fie omul singur" si de aceea i-a facut ajutor potrivit pentru el, facand in acest scop pe femeie, "os din oasele lui Adam si carne din carnea lui". Apoi, binecuvantandu-i, le-a spus: "Cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul si-l stapaniti". Totodata Dumnezeu a randuit ca inmultirea oamenilor sa aiba loc prin iubire, prin crearea de noi familii: "De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va uni cu femeia sa si vor fi amandoi un trup".