Exceptii de procedura
calendar_month 03 Feb 2012, 00:00
Cuvant inainte



Romania zilelor noastre are statutul unei tari candidate la integrarea in Uniunea Europeana. Pentru a reaspecta termenul de 1 ianuarie 2007 trebuie evitata activarea clauzei de salvgardare inclusa cu scop suspensiv in Tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, semnat la 25 aprilie 2005, la Bruxelles. Pendente conditione trebuie depuse eforturi concertate de catre institutiile abilitate, astfel incat motivele de ingrijorare ale eurocomunitarilor sa se dovedeasca nefondate.


Ni se cere performanta, dar mai ales constanta in procesul de realizare a reformelor, o atentie deosebita fiind acordata sistemului judiciar, puterii judecatoresti in general. Ideea de baza ce trebuie retinuta tine de standardul avut in vedere la aprecierea rezultatelor. Asa cum in procesul civil, judecatorul aplica o anumita metoda , asa si Consiliul de Ministri al Uniunii Europene, pe baza rapoartelor Comisiei Europene si dupa votul Parlamentului European, va aprecia masura in care statul candidat corespunde nivelului cerut a fi indeplinit. in esenta, Romania are nevoie de o putere judecatoreasca puternica. Aceasta trebuie sa fie independenta, profesionista si operativa.

Daca transpunerea acquis-ului comunitar in legislatia interna este un proces in mare parte realizat, aplicarea dispozitiilor transpuse in functionarea de zi cu zi a institutiilor statului ramane de actualitate. Astfel, in raporturile cu responsabilii Uniunii Europene nu se mai negociaza pe capitole, ci se abordeaza aspectele sensibile in mod tematic.

Justitia este preocuparea comuna a partenerilor de dialog, si, pare-se, elementul central al aprecierii performantelor Romaniei vis-à-vis de clauza de salvgardare. Este diligent din partea statului roman sa continuie eforturile de eficientizare a sistemului judiciar, atat la nivelul institutional propriu-zis ( notam aici reformele CSM, PNA / DNA, INM, ICCJ etc. ), cat mai ales la nivelul operational al mecanismului concret in care se oglindeste “actul de justitie”. De aici rezulta ca in prezent, principalul punct de interes este reprezentat de procedura, de dreptul procesual si nu atat de dreptul material.