studentie.ro  » universitar » lucrari de diploma » Globalizarea si Statul: problema cheie a secolului XXI

Globalizarea si Statul: problema cheie a secolului XXI

Publicat: 10 Apr 2011 | Vizualizari: 2971

Martori la tranzitia dintre milenii, secole, dintre razboi militar si razboi informational, dintre vechi si nou; martori la renasterea unui stat, la debutul unei noi ere in securitatea statala, la repozitionarea puterii pe plan mondial, la desfasurarea unei crize economico-financiare ce va intra in istorie, si nu numai, membrii generatiei Y suntem „inarmati” cu experienta trecutului si instrumentele viitorului.

Pe fundalul schimbarilor permanente, ne-am format o mentalitate a perspectivelor schimbatoare, utila in studiul comparativ al relatiei dintre globalizare si stat, subiect de actualitate, care a debutat in trecut, cu mari consecinte asupra viitorului. Aceasta lucrare a reprezentat contextul perfect pentru a aborda intrebarile pe care mi le-am format inca de la prima citire a cartii lui Thomas Friedman („Lexus si Maslinul”).


Problema principala se refera la relatia dintre globalizare si stat in secolul XXI, echilibrul dintre crearea oportunitaţilor economice si promovarea mecanismelor de control individual si social asupra forţelor pieţei. Principalele intrebari se leaga de modul cum raspunde statul (cu precadere Romania), pe fundalul acestui secol, procesului de globalizare, considerand evolutia acestuia, diferitele puncte de vedere in abordarea conceptului, cat si modul de masurare a acesteia, cadrul de desfasurare al noii economii si evolutia ei in secolul curent, evolutia statului in timp (a rolului sau, atat pe plan intern, cat si pe plan extern).


in ceea ce priveste cercetarea practica din partea a III-a a lucrarii de fata, intrebarile formulate au vizat in special aparitia globalizarii in Romania, stadiul in evolutia acesteia in care tara noastra se afla, modul cum efectele acesteia au afectat/afecteaza statul si cum raspunde acesta, precum si particularitati ale manifestarii acestui fenomen in Romania, care este sistemul actual si cum se coreleaza el cu evolutia indicatorilor privind globalizarea, aspectele pozitive, cat si cele negative, ale instalarii acestui nou proces si cum se coreleaza el cu aderarea la Uniunea Europeana, diferenta dintre globalizare si regionalizare si modul in care acestea afecteaza instalarea efectelor globalizarii, precum si care sunt obstacole de pe plan intern vizand globalizarea.


Privind investigatia realizata la aceasta sectiune, structura include, pe de o parte, analiza pe scurt a secolului anterior din punct de vedere politico-economic, ca preambul la ideea principala, exprimata, pe de alta parte, prin realizarea unei comparatii intre perioada tranzitiei si secolul XXI, privind indicatorii economici, cat si rolul statului pe fundalul schimbarilor aparute.


Din motive obiective, precum actualitatea informatiei si comparabilitatea cu rezultatele anterior calculate in cadrul aceluiasi top, plus necesitatea corelarii complexitatii analizei cu realizarea unui studiu concis, a fost ales indicatorul KOF al globalizarii, astfel ca evolutia sa specifica in cazul Romaniei poate fi urmarita in cadrul capitolului al III-lea.


Metodele de investigare implica asadar utilizarea indicatorului elvetian KOF de globalizare, analiza sa in forma generala, cat si cea partiala, abordand indicii care conduc la formarea sa, alaturi de alte materiale suport si instrumente oficiale, preluate atat din cadrul institutiilor specializate nationale (Institutul National de Statistica, Comisia Nationala de Prognoza etc.), cat si de la organizatii specializate internationale (Fondul Monetar International, Uniunea Europeana, Organizatia Mondiala a Comertului etc.), cu precadere cele in cadrul carora Romania detine statutul de membru. S-a avut grija ca datele sa fie cat mai noi, pentru a sustine actualitatea studiului, iar cele suplimentare au avut rolul de a extinde analiza acolo unde a fost necesar, pentru a se raspunde intrebarilor formulate.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: 5 - 10 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2022-11-29 00:00:00 - 2022-12-04 00:00:00