Ingrijirea pacientilor cu infarct miocardic acut
calendar_month 19 Mai 2011, 00:00
MOTIVATIA

Ingrijirea medicala este o activitate efectuata de oameni pentru oameni.Cadrul medical isi va centra activitatea asupra consecintelor starii de boala avand ca scop restabilirea starii normale a pacientului.


Lucrarea de fata am intocmit-o pe baza cunostintelor acumulate in timpul anilor de practica si din literatura de specialitate.In perioada acestor ani am reusit sa acumulez cunostintele necesare despre aceasta afectiune astfel fiind pus in situatia de a acorda ingrijirile necesare unui pacient cu simptomatologia si manifestarile infarctului miocardic sa nu intalnesc piedici in scopul redarii acestuia in cel mai scurt timp familiei si societatii.

Astfel sper ca aceasta lucrare sa imi fie de mare ajutor in profesia de asistent medical pentru a fi apt in orice situatie de a preveni o recidiva a bolii si daca este posibil, chiar sa ii dezvolt capacitatile fiziologice si psihologice pentru ca riscul de recidiva a bolii sa fie cat mai scazut.

Am ales acest subiect deoarece boala este tot mai frecventa datorita conditiilor sociale,factorilor de stres ,factorilor favorizanti si pune probleme grave asupra sanatatii individului.

CAPITOLUL 1
NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE APARATULUI CARDIOVASCULAR

Aparatul cardio-vascular este format dintr-un organ central,inima(cordul) care functioneaza ca o pompa aspiro-respingatoare si un arbore circulator format dintr-un sistem de vase (artere,capilare,vene)prin care circula sangele.

Sangele circula in interiorul arborelui vascular datorita diferentelor de presiune dintre diversele segmente ale acestuia,deplasarea fiind conditionata si determinata de numerosi factori,printre care cel mai important este,fara indoiala,activitatea ritmica a inimii.

Inima este un organ musculo-cavitar,nepereche,ce are contractii involuntare.Este situata in mediastin(regiune cuprinsa intre cei doi pulmoni si diafragm),usor deplasata spre stanga liniei medio-sternale(1/3 este la dreapta si 2/3 la stanga) si are forma unei piramide triunghiulare sau de con turtit culcat pe diafragm.Are culoarea brun-rosiatica,o masa de 250-300gr.si o capacitate de 500-700cmc.(volumul inimii a fost comparat cu volumul pumnului drept).

Aspectul exterior al inimii poate fi cercetat dupa inlaturarea pericardului.Inima prezinta o fata anterioara (sterno-costala), convexa, o fata inferioara (diafragmatica plana), o margine stanga rotunjita, o margine dreapta ascutita, un varf situat in spatiul V intercostal, la intersectia cu linia medioclaviculara si o baza.Baza inimii priveste inapoi la dreapta, iar de la nivelul ei pleaca arterele mari (aorta si trunchiul pulmonar) si sosesc venele mari (cele doua vene cave-inferioara si superioara).

Pe fata anterioara si cea inferioara se observa santurile longitudinale anterior si posterior (care in profunzime corespund septului interventricular),doua santuri atrioventriculare drept si stang situate la limita dintre atrii si ventricule.Toate aceste patru santuri contin arterele si venele inimii.