Ingrijirea pacientului cu bronsita cronica obstructiva
calendar_month 04 Oct 2012, 00:00
Totalitatea organelor care contribuie la realizarea schimburilor gazoase dintre aerul atmosferic si organism constituie aparatul respirator.

Aparatul respirator este alcatuit din:
  • cai respiratorii
  • plamani

Caile respiratorii sunt conducte prin care aerul atmosferic este introdus in plamani (in inspiratie) si este apoi eliminat (in expiratie).

Caile respiratorii sunt reprezentate prin:
  • nas
  • faringe
  • laringe
  • trahee
  • bronhii

In alcatuirea plamanilor se disting doua componente structurale si functionale: arborele bronsic si tesutul pulmonar propriu-zis.

1.1 Arborele bronsic
Arborele bronsic este format din caile respiratorii extra si intrapulmonare, constituite dintr-un sistem de tuburi care servesc pentru tranzitului aerului.

In interiorul tesutului pulmonar (parenchim) bronhiile principale se ramifica progresiv in bronhiile lobare si apoi in continuare pana la bronhiile terminale, din care iau nastere bronsiolele respiratorii,care se continua cu canalele alveolare ale caror pereti prezinta dilatatii sub forma de saci-saci alveolari,in care se deschid alveolele pulmonare.

Vascularizatia functionala- asigura schimburile gazoase prin intermediul vaselor de sange care constituie mica circulatie.

Vacularizatia nutritiva-parte a marii circulatii,este asigurata de arterele si venele bronsice. Venele dreneaza sangele in vena cava superioara.

Pleura este alcatuita din doua foite:
perietala – captuseste peretii cutiei toracice;
viscerala– acopere plamanii, patrunzand si in scizuri;

Intre cele doua foite pleurale se gaseste un spatiu virtual numit cavitate pleurala , in care exista o presiune negativa.

1.2 . Plamanul
Plamanul acoperit de pleure este constituit de urmatoarele unitatii anatomice si functionale:
- lobi
- segmente
- lobuli
- acini pulmonari
Lobii pulmonari sunt unitati morfologice mari, delimitate prin scizuri.
Ei au independenta structurala, functionala si patologica. Lobii sunt organizati in segmente, unitati morfologice delimitate imperfect de septuri conjuctive.

Segmentele sunt alcatuite din lobuli. Lobul este o masa piramidala cu baza catre suprafata externa a plamanului, constituita din ramificatii ale bronhiolelor si vase de sange,inconjurate de tesut conjunctiv.

Lobul pulmonar este format din acini pulmonari constituiti dintr-o bronhiola respiratorie, impreuna cu canalele alveolare care deriva din ea si cu alveolele pulmonare.

Acinul pulmonar-constituie unitatea structurala si functionala a lobului pulmonar. Alveolele pulmonare reprezinta suprafata de schimb a plamanului.
Peretele alveolar este adaptat schimburilor gazoase si este format dintr-un epiteliu alveolar asezat pe membrana bazala si tesut conjunctiv bogat in fibre elestice in care se gaseste o retea de capilare provenite din ramurile terminale ale arterei pulmonare.

Epiteliul alveolar si membrana bazala a capilarului impreuna cu membrana bazala a alveolei si endoteliu capilar constituie bariere alveolo-capilara prin care se face schimbul de gaze.

1.3 . Fiziologia respirației
Respiratia, reprezinta procesul de schimburi gazoase dintre mediu
inconjurator si celulele in care se desfasoara metabolismul.

Respiratia este divizata in 3 etape:
1. Respiratia pulmonara – reprezinta schimbul gazos intre mediu ambient si sangele din capilarele pulmonare.
2. Transportul gazelor de catre sange.
3. Respiratia celulara-reprezinta schimbul gazos dintre sange si celule.



1.Respiratia pulmonara este realizata prin conlucrarea a trei mecanisme:
a) ventilatia pulmonara
b) perfuzia cu sange a capilarelor pulmonare
c) difuziunea gazelor prin membrane alveolo-capilare

a)Ventilatia pulmonara-este procesul care da nastere unui flux de aer alternativ intre atmosfera inconjuratoare si spatiile alveolare.

Miscarea aerului este rezultatul modificarilor de volum ciclice si ritmice ale aparatului toraco-pulmonar.Un ciclu respirator este construit dintr-o faza de expasiune inspiratoriu si o faza expiratorie de revenire la volumul initial. In ventilatia spontana de repaus inspiratia este in special a diafragmului.

Expiratia se face pasiv, prin revenirea elastica a tesuturilor pulmonare care au fost destinse in timpul inspiratiei.

In miscarile respiratorii ample sau in cele fortate se adauga contractia muschilor expiratorii.
Traheea si bronhiile extralobulare au in peretii lor inele cartilaginoase, cu rolul de a mentine deschise caile respiratorii in conditiile variatiilor de presiune dintre inspiratie si expiratie. Bronhiile terminale si respiratorii lipsite de inelul cartilaginos, contine un strat muscular dezvoltat regland astfel circulatia aerului in caile respiratorii intra pulmonare.