studentie.ro  »  Universitar  »  Lucrari de diploma  »  Ingrijirea pacientului cu pielonefrita acuta

Ingrijirea pacientului cu pielonefrita acuta

calendar_month 08 Oct 2011, 00:00
Argument / Memoriul explicativLucrarea de fata se refera la INGRIJIREA PACIENTULUI CU PIELONEFRITA ACUTA, iar scopul ingrijirilor este de a restabili independenta individului.

Mi-am ales aceasta tema pentru proiectul de diploma deoarece m-a impresionat numarul mare de cazuri intalnite pe parcursul perioadei de practica desfasurata in cei trei ani de studiu si am vrut sa aflu mai multe despre aceasta afectiune care necesita o atentie si o ingrijire deosebita.

Pe scurt, vreau sa va impartasesc cateva informatii: pielonefrita este una dintre cele mai raspandite afectiuni renale si, din pacate, se afla pe locul doi intre bolile ce duc la insuficienta renala. Simptomele ei sunt ignorate de multi dintre noi, intrucat adeseori sunt putin suparatoare sau lipsesc cu desavarsire.

S-a constatat ca un procent de 15-20% din cadavrele autopsiate prezinta leziuni de pielonefrita. Cauza cea mai frecventa o reprezinta prezenta bacteriei Escherichia Coli care se dezvolta in intestinul gros si, respectiv, se gaseste in zona perianala. De aici se impune atentia colosala care trebuie acordata igienei personale.

Rinichii joaca un rol cardinal in viata omului, fiind un filtru gigant in calea inamicului (orice invazie de toxine, medicamente, alcool), de aceea, orice infectie urinara netratata la timp si corespunzator poate duce la insuficienta renala, pacientul necesitand toata viata de dializa.

Asistenta medicala are rolul de a da sfaturi in prevenirea aparitiei primelor simptome si semne de boala, prezentarea la medic odata cu instalarea lor si de a da sfaturi privind stilul de viata pe care trebuie sa-l adopte.

CAPITOLUL I
NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE ALE APARATULUI EXCRETOR

Aparatul excretor este alcatuit din doi rinichi si cai urinare (calicele mari, calicele mici, pelvis renal, ureter, vezica urinara, uretra).

1. RINICHIUL este un organ pereche asezat profund in cavitatea abdominala, simetric de o parte si de alta a coloanei vertebrale, in regiunea lombara, rinichiul drept fiind situat ceva mai jos, cu aproximativ o jumatate de vertebra fata de cel stang, din cauza prezentei ficatului in partea stanga.

Rinichiul are forma unui bob de fasole, de culoare brun-roscata, lungime de aproximativ 12 cm, latime de 6 cm si grosime de 3 cm, iar greutatea medie a fiecarui rinichi este in jur de 120 g.

In sectiune, rinichiul este invelit de o capsula fibroasa foarte puternica, urmeaza zona corticala, in care se gasesc mai ales corpusculii Malpighi si tuburile contorte si apoi o zona medulara in care se aduna tuburile Bellini.

Unitatea morfo-functionala a rinichiului este nefronul alcatuit din capsula Bowman, in forma de cupa, in care se gaseste un glomerul de vase capilare, ambele alcatuind corpusculul Malpighi.

Capsula Bowman se continua cu un tub contort proximal, apoi cu o portiune stramtata a acestuia, care se numeste ansa Henle (coboara in zona medulara) si care se continua din nou cu un tub contort distal ce se deschide, impreuna cu altele, intr-un tub colector Bellini prin care urina finala este dusa in bazinet.