Joseph Conrad - romanele depersonalizarii si romanele distrugerii
calendar_month 19 Feb 2014, 00:00
Romanele depersonalizarii scrise de Joseph Conrad sunt: LORD JIM, INIMA INTUNERICULUI iar romanele distrugerii sunt NOSTROMO, UN PROSCRIS AL INSULELOR.
Confruntarea dintre generatii era unul din subiectele preferate ale lui Joseph Conrad. Preocuparea estetica si si psihologica a lui Crane este individualitatea prinsa in mecanismul colectiv.
Romanele depersonalizarii se refera la acele cazuri cand colonistul - omul modern, exponentul universului Euro-American- isi pierde individualizatea sub influenta celui pe care incearca sa il colonizeze-primitivul, exponenetul universului asiatic sau african, si devine un individ tragic depersonalizat.
Romanele distrugerii sunt despre anti-colonialism in care omul modern anihileaza universul arhaic si conduce simbolic la distrugerea spiritului arhetipal.
Conrad l-a intalnit pe Marlow intr-o statiune. Personajul Marlow este Alter Ego-ul lui Conrad.
Conrad este un pictor al abisului moral si al intereselor materiale: aurul in NEBUNIA LUI ALMAYER, argintul in NOSTROMO, fildesul in NEGRUL DE PE NARCIS.
Eroii lui Conrad sunt mari singuratici si chiar egoisti dar ei demostreaza necesitatea solidaritatii si fraternitatii prin destinul lor. In opinia lui Conrad cel mai mare defect al omului este lipsa de loialitate, tradarea - in forma cea mai inalta. Se aseamana cu Herman Melville, cel care a scris MOBY DICK.
Scriitorul omniscient - cel care le stie pe toate- este prezent in NEBUNIA LUI ALMAYER.
Tema culturala este predominanta in opera lui Conrad.
Lord Jim este un personaj romantic. Eroul isi ispaseste pacatele trecutului, dandu-si viata pentru semeni. Lord Jim este despre eroism si puritate morala.
Atrocitatile la care a luat parte in Statul Liber Congo in 1889 sunt relatate de Conrad in INIMA INTUNERICULUI.
NOSTROMO relateaza o poveste de dragoste dezastruoasa care l-a facut sa calatoreasca in Columbia, este un roman al distrugerii.
Tragediile sunt Conrad sunt fie hibriste, fie politice. In prmul caz avem de a face cu eroi ahabieni, dupa modelul lui AHAB din MOBY DICK care isi provoaca propriile limite si apoi sunt striviti de acestea. Conrad prefera marea pentru a ilustra situatiile limita. Confruntarea cu marea releva caracterul uman. Aceste exepriente-limita arata caracterul profun uman, chiar si cand individul se prabuseste din cauza hybris-ului sau.
TABLE OF CONTENTS
Introduction………………………………………………………………………............2
Chapter I. Joseph Conrad’s life and work…………………………………………......9
I.1. Joseph Conrad’s life…………………………………………………………………9
I.2. Joseph Conrad’s work……………………………………………………………..12
Chapter II. From the novels of depersonalization to the novels of destruction…….25
II.1. The novels of depersonalization……...…………………………………………..25
Conclusions………………………………………………………………………..page 48
Bibliography………………………………………………………………………page 50
Noutati