studentie.ro  » universitar » lucrari de diploma » JUDECATA IN FATA INSTANTEI DE FOND – ETAPA SCRISA

JUDECATA IN FATA INSTANTEI DE FOND – ETAPA SCRISA

Publicat: 22 Dec 2010 | Vizualizari: 3064

Activitatea de judecata desfasurata de instantele judecatoresti materializeaza actul de justitie si reprezinta una din formele de realizare a puterii judecatoresti constand in solutionarea pricinilor civile si penale .

Aceasta functie a puterii judecatoresti este realizata in statul de drept potrivit prevederilor art.125 din Constitutia Romaniei “prin Curtea Suprema de Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege” si anume: judecatoriile, tribunalele si curtile de apel.Privita in ambele sale ipostaze, ca sistem al instantelor judecatoresti si ca activitate desfasurata de acestea, justitia confera substanta vointei si intereselor de stat, atat ca o componenta, dar si ca o realizare a puterii autoritatii judecatoresti.

Procesul civil este tocmai activitatea pe care o desfasoara instantele judecatoresti competente pentru rezolvarea conflictelor de interese ivite in circuitul civil. El serveste ca forma speciala a influentarii sociale si constrangerii juridice, la valorificarea in concret a dreptului subiectiv incalcat si, prin aceasta, la restabilirea ordinii de drept incalcate.
Procesul civil este activitatea pe care o desfasoara instantele, partile, alte persoane sau organe care participa la judecata in scopul realizarii sau stabilirii drepturilor si intereselor deduse judecatii si executarii silite a hotararilor judecatoresti si a altor titluri executorii conform procedurii stabilite de lege.

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2022-05-24 00:00:00 - 2022-06-07 00:00:00