Managementul financiar al creditului bancar
calendar_month 20 Mai 2011, 00:00
Introducere





Lucrarea de fata trateaza un subiect foarte sensibil din ziua de astazi, si anume problema creditelor bancare, avand ca titlu Managementul financiar al creditului bancar. Am ales aceasta tema deoarece consider ca este un subiect care ne afecteaza pe toti chiar daca nu toti suntem jucatori pe piata bancara.

In conditiile economiei actuale, micile firme si anume imm-urile care reprezinta de fapt scheletul pe care se dezvolta economia unei tari intampina o serie de dificultati, printre care cele mai grele de depasit sunt cele financiare.

De cele mai multe ori, majoritatea dintre ele se desfiinteaza din cauza acestor probleme, aceste disparitii ale lor avand la randul lor implicatii asupra economiei nationale pe ansamblu cum ar fi cresterea somajului, scaderea nivelului de trai, scaderea pib-ului unei tari si altele acestea numarandu-se printre cele mai grave.

Una din cea mai grava problema financiara cu care se confrunta firmele in lumea contemporana este cea referitoare la faptul ca multe dintre ele nu reusesc sa obtina un profit in asa fel incat acesta sa ajunga si sa isi achite datoriile si sa isi constituie rezerve sau provizioane care sa previna anumite riscuri.

Datorita slabei puteri financiare sau poate lipsei unui management eficient sau a lipsei unor oameni cu experienta, multe firme ajung in situatia de a contracta credite pe care apoi nu mai au forta financiara sa le ramburseze ajungand in situatia de faliment.

De aceea, eu mi-am propus ca in aceasta lucrare sa incerc sa tratez cat mai corect acesta tema, foarte sensibila deoarece chiar daca apelarea la credite nu este intotdeauna cea mai buna solutie, uneori este cea mai oportuna.

Lucrarea de fata este impartita pe patru capitole astfel:

Primul capitol, in care am decis sa tratez unele elemente introductive cum ar fi : alegerea unei structuri financiare optime, cum sa alegi cea mai convenabila structura financiara precum si cum iti poti da seama cand este momentul oportun sa contractezi un credit.

In capitolul 2 am tratat fiecare din sursele de finantare pe care eu le consider ca sunt cel mai des utilizate cum ar fi: autofinantarea,leasingul,aporturi noi la capital, imprumutul obligatar si nu ultimul rand despre ceea ce am decis sa vorbesc in aceasta lucrare problema creditului bancar.

In capitolul trei am decis sa vorbesc mai pe larg despre creditul bancar si sa incerc sa raspund la anumite intrebari cum ar fi: ce implica un credit bancar? Ce impact are el asupra unei economii nationale? si nu in ultimul rand de cate feluri este un credit bancar si ce implica fiecare categorie de credit pentru ambele parti ale contractului de credit.

In ultimul capitol am incercat sa realizez o aplicatie practica prin care sa incerc sa scot in evidenta ce conditii trebuie sa indeplinesti si ce etape trebuie sa parcurgi pentru a putea contracta un credit din punctul de vedere al unui agent economic.