studentie.ro  » universitar » lucrari de diploma » Managementul salarizarii resurselor umane

Managementul salarizarii resurselor umane

Publicat: 20 Mai 2011 | Vizualizari: 2543

CAPITOLUL. I. Managementul Salarizarii Resurselor Umane


1.1. DEFINIREA UNOR NOTIUNI

1.1.1. Salariul reprezinta suma de bani prevazuta in contractul individual de munca pentru activitatea prestata de catre un angajat, drept pret al muncii.


Intr-o definitie extrem de sintetica, dar plina de continut, salariul este prezentat ca fiind ”totalitatea drepturilor banesti cuvenite pentru munca prestata”.


Cuvantul salariu isi are originea in latinescul ”salarium” care, la origine, semnifica ratia de sare (sale) alocata unui soldat; ulterior aceasta notiune a fost extinsa si untilizata pentru a exprima pretul platit cetatenilor liberi care prestau diferite activitati in folosul altor persoane.

In prezent, radacina acestui termen se utilizeaza in toate tarile de origine latina (salario), dar si in cele anglo-saxone (salary).


Atat in tara noastra, cat si in alte state, in afara termenului de salariu, se mai intrebuinteaza si termenii remuneratie sau retributie. In dreptul muncii german, denumirea de salariu se utilizeaza numai in cazul muncitorilor, pentru functionari existand termenul retributie. In sens economic, salariul constituie un element important al costurilor de productie, iar in sens socialel reprezinta o sursa, un mijloc, esential in foarte multe cazuri de existenta ori subzistenta, suport al reproductiei fortei de munca.1.1.2. Salarizarea muncii trebuie privita mai intai ca o categorie economica, ea fiind in primul rand un echivalent valoric al muncii prestate de catre salariati in cadrul raporturilor de munca, mai exact, pretul acesteia. Totodata, ea constituie operatiunea propiu-zisa de plata a muncii ce a facut obiectul contractului individual de munca. in acelasi timp, salarizarea munci reprezinta o institutie juridica alcatuita din formele si normele legale si conventionale care reglementeaza salarizarea muncii.


Salarizarea constituie si o importanta categorie sociala, avand totodata o insemnata incarcatura politica, precum si o functie cultural-spirituala.


1.1.3. Salariul nominal. intr-o definitie prezentata in literatura economica de specialitate salariul nominal ar consta in suma de bani pe care o persoana o primeste ca pret al fortei de munca pe care a vandut-o patronului in baza unui contract de munca.

Din perspectiva dreptului muncii o definitie mai adecvata si completa , definirea salariului nominal ca fiind suma de bani pe care salariatul o primeste efectiv pentru munca depusa. Printre altele, aceasta definitie are meritul ca elimina aspectul de marfa al fortei de munca , inacceptabil din punctul de vedere al Organizatiei Internationale a Muncii si al doctinei dreptului muncii.

1.1.4. Salariul real este definit ca reprezentand cantitatea de bunuri si servicii pe care le poate dobandi o persoana cu salariul nominal de care dispune. Aparent sistemul dintre cele doua salarii ar trebui sa fie direct proportional, dar nu intodeauna cresterea salariului nominal se reflecta in aceeasi proportie asupra salariului real.


Chiar daca salariul nominal creste simtitor, daca preturile bunurilor de consum si ale servicilor cunosc in aceeasi perioada o majorare si mai substantiala, in aceeasi perioada o majorare si mai substantiala, in realitate salariul real scade, reflectandu-se asupra nivelului de trai.


De aceea, o politica salariala adecvata si eficenta nu se poate realiza fara a se tine seama de evolutia preturilor.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: S.C. SANADOR S.R.L.
Nivel cariera: 1 - 2 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2022-11-29 00:00:00 - 2022-12-07 00:00:00