Masina de recoltat cartofi
calendar_month 12 Ian 2011, 00:00
Cartoful constituie o valoroasa planta alimentara, furajera si industriala. Valoarea alimentara a cartofului este determinata de continutul bogat al tuberculilor in substante nutritive si in vitamine. Dintre toate lucrarile necesare culturii cartofului, recoltarea este cea mai dificila si necesita cel mai mare consum de energie. Consumul mare de energie se datoreaza faptului ca trebuie prelucrat un volum mare de pamant din care tuberculii reprezinta circa 2%.

Cartofii, a doua cea mai consumata mancare din lume, dupa orez, au fost cunoscuti de oameni inca din secolul 5 i.Hr. Din pacate, n-au fost cunoscuti de toti oamenii. Din contra, de-a lungul istoriei cartofii au fost atat de ostracizati incat s-a dat la un moment dat si o lege impotriva cultivarii lor. Abia in secolul XVI au vazut si europenii pentru prima oara cartofii. Spaniolii i-au importat la inceput doar pentru ca era ceva nou, un explorator incercase sa distraga atentia asupra faptului ca nu se intorsese cu aur.

Dar, in curand, au descoperit ca este foarte bun ca provizii pentru corabii, ca cei care il consumau erau protejati de scorbut si ca planta se adapteaza usor climatului diferit. Imediat dupa aceea cartoful a fost importat in Italia, Anglia, Belgia, Germania si in Franta, deja in anul 1600.