studentie.ro  »  Universitar  »  Lucrari de diploma  »  Metode de invatamant

Metode de invatamant

calendar_month 25 Mai 2011, 00:00
METODELE DE INVATAMANT

Capitolul I

1.1 Notiuni introductive

Din punct de vedere etimologic, termenul "metoda" provine din limba greaca ("metha" = "spre"; "odos" = "cale") si desemneaza o cale eficienta de urmat pentru atingerea anumitor scopuri.


Prin "metoda de invatamant" se intelege, asadar, o modalitate comuna de actiune a cadrului didactic si a elevilor in vederea realizarii obiectivelor pedagogice. Cu alte cuvinte, metoda reprezinta „un mod de a proceda care tinde sa plaseze elevul in-tr-o situatie de invatare, mai mult sau mai putin dirijata” .

Sub raportul structurarii, metoda este un ansamblu organizat de operatii, de procedee. In anumite situatii, o metoda poate deveni procedeu in cadrul altei metode (ex. problematizarea poate fi inclusa intr-o demonstratie).

Metodologia didactica desemneaza sistemul metodelor utilizate in procesul de invatamant precum si teoria care sta la baza acestuia. Sunt luate in considerare: natura, functiile, clasificarea metodelor de invatamant, precum si caracterizarea, descrierea lor, cu precizarea cerintelor de utilizare.

Metodele de invatamant sunt un element de baza al strategiilor didactice, in stransa relatie cu mijloacele de invatamant si cu modalitatile de grupare a elevilor. De aceea, optiunea pentru o anumita strategie didactica conditioneaza utilizarea unor metode de invatamant specifice.

Totodata, metodele de invatamant fac parte din conditiile externe ale invatarii, care determina eficienta acesteia. De aici decurge importanta alegerii judicioase a metodelor corespunzatoare fiecarei activitati didactice.

Sistemul metodelor de invatamant contine:
- metode traditionale, cu un lung istoric in institutia scolara si care pot fi pastrate cu conditia reconsiderarii si adaptarii lor la exigentele invatamantului modern;
- metode moderne, determinate de progresele inregistrate in stiinta si tehnica, unele dintre acestea de exemplu, se apropie de metodele de cercetare stiintifica, punandu-l pe elev in situatia de a dobandi cunostintele printr-un efort propriu de investigatie experimentala; altele valorifica tehnica de varf (simulatoarele, calculatorul).

In scoala moderna, dimensiunea de baza in functie de care sunt considerate metodele de invatamant este caracterul lor activ ,adica masura in care sunt capabile sa declanseze angajarea elevilor in activitate, concreta sau mentala, sa le stimuleze motivatia, capacitatile cognitive si creatoare.

I. Cerghit arata ca metoda de invatamant reprezinta o sintezĒŽ a unor factori obiectivi, adica a unor factori logici ( ce deriva din finalitatea, continutul si legitatea procesului de invatamant) precum si a unor factori psihologici ( ce tin de personalitatea profesorului si conditiile psiho-sociale predominante la elevi).