Organizarea activitatii de transport
Publicat: 23 Nov 2011 | Vizualizari: 3300
Transporturile reprezinta o importanta deosebita pentru economia unei tari deoarece ele continua si finalizeaza procesul de productie al bunurilor materiale, deplasandu-le de la locul de productie la cel de consum, avand functia de legare a tuturor ramurilor de activitate si a diferitelor zone, precum si aceea de a contribui la dezvoltarea unor relatii de natura culturala, politica, sociala, etc.
Asigurarea aprovizionarii fiecarui agent economic, desfacerea produselor pe piata interna si externa, mobilitatea populatiei depind de modul in care transporturile raspund exigentelor economiei nationale. De aici, rezulta importanta vitala a transporturilor in desfasurarea activitatii economice ; orice dereglare a acestui proces determinand perturbatii in diferite compartimente ale productiei si consumului.
Activitatea de transport poate fi definita ca actiunile prin care se organizeaza si se realizeaza deplasarea calatorilor si marfurilor in spatiu si timp.
Transporturile, apreciate ca un important subsistem al sistemului productiei,materiale si al serviciilor, au un rol important in asigurarea unei bune functionari a fluxurilor ce se formeaz intre componentele sistemului productiei ,materiale si ale serviciilor, acestuia revenindu-i multiple sarcini in optimizarea spatiului si timpului economic, in reducerea timpului necesar realizarii binomului productie – desfacere.
Transporturile de bunuri desfasurându-se in sfera productiei sau a circulatiei, determina existenta a doua feluri de transporturi interioare, prin care se efectueazadeplasarea in spatiu, de la o sectie la alta, in cadrul procesului de productie, si comerciale, care se desfasoar in si pentru sfera circulatiei.
Transporturile de marfuri, fara sa produca bunuri materiale, produc o utilitate, respectiv deplasarea spatiala a produselor, care se consuma chiar in timpul procesului ei de productie, si o valoare de schimb, determinate de valoarea mijloacelor de munca vie si materializat consumat, care se adauga la valoarea obiectului muncii in transporturi ( bunul material transportat). Având in vedere aceasta ultima particularitate a activitatii de transporturi trebuie mentionata faptul ca, in general, conducerea transporturilor are in vedere executarea unor astfel de transferuri de materii prime, materiale si marfuri dintr-un loc in altul , de la furnizor la beneficiar, care sa se realizeze in timp util si cu cele mai reduse costuri, care sa determine o cât mai mica valoare de schimb.
De aici decurge functia importanta a transporturilor de a sustine legaturile de productie intre intreprinderi, comunicatiile intre marile centre industriale, intre cele industriale si agricole, etc. Acest rol este indeplinit de transporturile de utilitate publica, in componenta carora intra: caile ferate, fluviale si maritime, rutiere, transportul aerian si transportul de calatori.
Acesta din urma deserveste procesul de productie prin deplasarea muncitorilor la si de la locul de munca. Importanta transporturilor consta nu numai in functia pe care o au in dezvoltarea complexului socio-economic national, ci si in rolul important exercitat asupra amplificarii relatiilor dintre state. Astfel, transporturile internationale reprezinta mijlocul material ce sta la baza relatiilor economice cu celelalte tari ale lumii.
Quiz
În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.
Jobs
Firma: Studio20
Nivel cariera: 6 - 12 luni
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-05 00:00:00