studentie.ro  »  Universitar  »  Lucrari de diploma  »  Particularitatile strategiei de marketing la nivelul UNICREDIT TIRIAC BANK

Particularitatile strategiei de marketing la nivelul UNICREDIT TIRIAC BANK

calendar_month 05 Apr 2013, 00:00
Capitolul 1. Tendinte in evolutia sistemului bancar romanesc
1.1 Rolul sistemului bancar in cadrul economiei


Istoria sistemului bancar isi gaseste originile in trecutul indepartat, existand marturii foarte vechi ce atesta practica unor activitati care, intr-o forma mai mult sau mai putin evoluata, se pot constitui ca primii pasi pe taramul practicii bancare.

Corespunzator dezvoltarii economice a tarii, la inceput, activitatea bancilor se baza, in principal, pe acordarea de credite persoanelor particulare. Odata cu industrializarea si, implicit, cu dezvoltarea fortelor de productie, a aparut necesitatea concentrarii sumelor disponibile, pentru a fi satisfacute proiectele concepute de proprietarii de pamant, de comercianti si de marii industriasi.

“Procesul restructurarii sistemului bancar din Romania a inceput la data de 1 decembrie 1990, odata cu desprinderea activitatii comerciale desfasurate pana atunci de Banca Nationala a Romaniei, activitatea preluata de Banca Comerciala Romana, iar Bancii Nationale a Romaniei ramanandu-i numai atributiile unei banci centrale.”

Cea mai importanta banca infiintata in aceasta perioada a fost Banca Nationala, care din punct de vedere organizatoric, a fost conceputa dupa modelul Bancii Nationale a Belgiei (aceasta, la randul ei, folosise ca model Banca Angliei). Acesta a reprezentat inceputul dezvoltarii unui sistem bancar nou si modern.

Infiintarea Bancii Nationale a Romaniei a creat premisele pentru aparitia si a altor banci care au jucat un rol important in dezvoltarea sistemului bancar romanesc. “Ca urmare a liberalizarii pietei serviciilor, un numar de 207 institutii straine au notificat intentia de a oferi si de a desfasura activitate bancara in mod direct pe teritoriul Romaniei.

Intre acestea figureaza 192 institutii bancare, 3 institutii financiare nebancare si 12 institutii emitente de moneda electronica.”

“Sistemul bancar este reprezentat de ansamblul coerent al diferitelor categorii de institutii financiar-bancare, care functioneaza intr-o tara, raspunzand necesitatilor unei etape a dezvoltarii social-economice.

In acest context, specializarea bancara este definita ca fiind orientarea activitatii diferitelor banci doar spre anumite produse, servicii, operatiuni bancare.”

Economia de piata presupune existenta unui sistem bancar care sa asigure mobilizarea disponibilitatilor monetare ale economiei si orientarea lor spre desfasurarea unor activitati economice eficiente.